Notícies
El mosaic del meu barri: un èxit de participació ciutadana
Èxit participatiu del nostre web per a descobrir i conservar el patrimoni musivari de la ciutat
El dia 8 de maig es va obrir a la participació ciutadana la pàgina web El Mosaic del meu barri amb l’objectiu de recollir imatges de mosaics de la ciutat com ja es va informar anteriorment al nostre web del Servei d’Arqueologia de Barcelona. Mosaics de tota mena de tècniques i de cronologies. Mosaics de dins i de fora de casa. Mosaics obres d’art reconegudes i mosaics anònims fruit de l’expressió artística dels barcelonins. El web vol inventariar-los tots perquè tots són peces del nostre patrimoni i contribueixen a donar caràcter i identitat a la ciutat.
La campanya de difusió inicial s’ha fet a través de diversos mitjans i suports: cartells, tríptics, xarxes socials digitals, premsa digital i impresa, a més de la projecció de l’animació en el canal de televisió de TMB al metro i de les pantalles de centres cívics, museus i biblioteques.
En aquests moments a la pàgina web del Mosaic del meu barri s’han rebut 961 imatges de mosaics de 266 participants i hi ha 275 registres de mosaics amb la foto i la informació corresponent. Les fotos provenen dels 10 districtes de Barcelona, encara que dels districtes que més se n’han rebut són de l’Eixample (115 ) i Ciutat Vella (54 ). També de Gràcia (22), Sants-Montjuïc (21), Horta-Guinardó (15), Sant Martí (15), Sarrià-Sant Gervasi (13), Sant Andreu (9), Les Corts (6) i de Nou Barris (4).
Gràcies a aquesta campanya podem conèixer mosaics esplèndids d’interior com ara paviments hidràulics i de gres ceràmic, als quals normalment no s’hi té accés. També hem descobert però, mosaics exteriors que sovint passen desapercebuts com son els dels carrers Sardenya 315, Duran i Bas 9-15, Ample 37 o els de l’estació de FFCC de Plaça Catalunya.
El web ofereix també consells de conservació per a mosaics hidràulics i mosaics de rajoles de ceràmica amb la intenció de promoure bones i senzilles pràctiques pel seu manteniment.
També s’hi poden trobar activitats relacionades amb els mosaics com ara exposicions, tallers o rutes. Els itineraris estaran disponibles un cop s’hagi tancat l’Inventari participatiu, el 31 de juliol.
Volem agrair des d’aquí les mostres de suport a aquesta iniciativa. Nosaltres posem la web per a que tots puguem participar en la posada en valor i la conservació del patrimoni de la ciutat. Animeu-vos a compartir les vostres descobertes. Només cal anar a barcelona.cat/mosaics, clicar sobre la pestanya taronja Participa!, carregar les fotos i emplenar el formulari.
Compartiu l'article
Altres notícies