Fotografia entrada refugi 292.
Autor: Marc Larumbe Gallardo

Notícies

El refugi antiaeri 292 del carrer de Piquer

Finalització de les tasques de documentació del refugi localitzat al número 59-61 del carrer de Piquer

5 octubre, 2023 , fa 1 mes | 130 visites

El dia 10 d’agost de 2022, es va iniciar la intervenció arqueològica subsidiària del “Projecte executiu de la reurbanització del carrer de Piquer, al districte de Sants-Montjuïc, a Barcelona”, sota la direcció de l’arqueòleg Marc Larumbe Gallardo, de l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL. La promoció de l’obra ha corregut a càrrec de BIM/SA (Districte de Sants – Montjuïc. Ajuntament de Barcelona).

La intervenció ha permès posar al descobert dos refugis antiaeris de la Guerra Civil Espanyola, els corresponents als números R.0292 i R.0410.

Aquest mes (octubre de 2023) s’estan finalitzant les tasques de documentació del refugi 292. Es tracta d’una estructura de tipus galeria, d’uns 40 metres de llarg, obrada amb volta i paret de maó massís, a la qual s’hi accedeix per una escala que baixa uns 7 metres respecte del nivell del carrer. Segueix perfectament els plànols conservats al Fons de Defensa Passiva de l’AMCB, amb l’afegit d’unes segones escales d’accés que no figuraven als dits plànols.

L’excavació del refugi ha estat costosa ja que, com és habitual en aquesta mena d’estructures, l’accés, que va localitzar-se el dia 22 de febrer, estava ple de runa fins arribar al mur de maçoneria que tapiava la galeria, al capdavall de l’escala d’accés. La runa es va haver d’extreure de forma manual, per garantir que no es malmetia l’estructura defensiva. El que ha resultat menys habitual en l’excavació del refugi ha estat trobar un segon tapiat a l’interior de l’estructura, a escassos metres del primer, que la segellava des de l’altre costat. Fet l’enderroc d’aquest segon mur, es va localitzar la continuació de la galeria, plena de runa i pedra fins la volta, tota lligada amb ciment líquid. Aquest fet va provocar que els treballs de buidat de la galeria del refugi fossin més feixucs i lents del que és habitual, ja que calia trencar els blocs que s’havien format amb el formigó per a poder-los extreure a la superfície i anar buidant l’espai (Betevé va fer un reportatge de seguiment del procés d’excavació). Els treballs van durar fins a finals del mes d’agost.

Durant els mesos de setembre i octubre s’estan duent a terme els treballs de documentació de l’estructura, que inclouen la realització d’un escàner 3D, fotogrametria i fotografies de detall dels diversos elements d’interès. Un cop estigui disponible, es penjarà l’escàner 3D amb fotogrametria de l’estructura a la pàgina web de La Ciutat dels Refugis per a la seva consulta pública.

El refugi 292 presenta un molt bon estat de conservació i destaca especialment per la qualitat de la seva factura i la presència de 5 rètols originals i ben conservats a l’interior, fet que el converteix en un refugi singular de la nostra ciutat. Els cartells, escrits amb lletra blava sobre fons blanc -un dels quals escrit en català-, proporcionen indicacions sobre com comportar-se a l’interior del refugi: des de la conveniència de pagar per accedir-hi a la necessitat de cedir els seients o mantenir silenci.

Tal i com s’ha expressat des de la regidoria de Memòria Democràtica i Districte, es vol estudiar la manera d’obrir l’estructura defensiva a la visita pública.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Fotografia entrada refugi 292

  Fotografia entrada refugi 292. Autor: Marc Larumbe Gallardo

 • Escales d'accés refugi 292

  Escales d'accés al refugi 292. Autor: Marc Larumbe Gallardo

 • Rètol 1 refugi 292

  Rètol 1 refugi 292: "Ya está bien que entréis pero también que paguéis". Autor: Marc Larumbe Gallardo

 • Rètol 3 del refugi 292

  Rètol 3 del refugi 292: "A los hombres por humnidad estás obligado a ceder asento a los niños mujeres y ancianos". Autor: Marc Larumbe Gallardo

 • Excavant el refugi 292

  Excavant el refugi 292. Autor: Marc Larumbe Gallardo

Altres notícies