Notícies
Fosses d’inhumació múltiples d’època moderna a la Barceloneta
Localitzades diverses fosses d’inhumació d’època moderna al barri de la Barceloneta.
Durant les obres d’urbanització del solar del carrer de Balboa 36, carrer de Ginebra, 43, al barri de la Barceloneta, els obrers van localitzar restes òssies. Tal i com estableix la normativa vigent, des de la promoció de l’obra BIM/sa es va contactar immediatament amb el Servei d’Arqueologia de Barcelona. Feta la inspecció pertinent, es va poder constatar que es tracta de restes òssies humanes que, malgrat el moviment produït per la maquinària de l’obra, encara estaven en connexió anatòmica.
En la fase d’excavació arqueològica s’ha pogut comprovar que es tractava d’una fossa d’inhumació excavada a la sorra, amb 3 enterraments. En altres punts del solar es van localitzar dos individus més i hi ha clars indicis que hi havia altres enterraments a l’entorn.
Les restes excavades corresponen a individus d’edat adulta, homes i dones, i presenten diverses patologies que s’hauran d’analitzar al laboratori. També s’han localitzat restes òssies disperses, sense connexió anatòmica que poden corresponen a individus subadults (8 – 10 anys d’edat).
Com a material moble, s’ha documentat ceràmica residual romana, algun fragment de ceràmica blava del segle XVII i tres rosaris que estaven relacionats amb 3 dels individus exhumats.
Aquest lloc d’enterrament és fora muralles. Les inhumacions es van fer als sorrals que s’havien anat acumulant en aquest sector des de la construcció del primer port medieval, al segle XV.
És versemblant que es pogués tractar d’enterraments d’individus afectats per algun procés infecciós, tot i que està per determinar. Les restes òssies es portaran a un laboratori per a fer les analítiques corresponents, incloent la datació per carboni 14, i als objectes metàl·lics se’ls farà el tractament de consolidació que es consideri més adequat per a la seva conservació i posterior estudi.
Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Esteve Nadal i Roma, de l’empresa Actium Patrimoni Cultural SL., i l’antropòleg Xavier Sánchez Bonastre, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Compartiu l'article
Altres notícies