Notícies

La Nit dels Museus 2024 : visites comentades a restes arqueològiques

El proper dissabte 18 de maig de 19 a 1h, de la matinada, el Servei d’Arqueologia participa en la celebració de la Nit dels Museus 2024

30 abril, 2024 , fa 4 setmanes | 406 visites

El Servei d’Arqueologia de Barcelona col.labora aquest any, com d’altres anys en La Nit dels Museus amb quatre activitats que ajuden a conèixer millor la Bàrcino romana. Una d’elles ben consolidada, la visita a l’aqüeducte romà, la primera que vam realitzar. Aquest any es faran dos itineraris per la muralla romana, sortint del mateix punt, un itinerari serà per la muralla fins les termes marítimes, i l’altre el recorregut anirà cap a l’altre banda de la muralla, cap a la plaça Ramon Berenguer, descobrint el parament i història de la muralla.

Com a novetat aquest any es farà la visita guiada a les restes de la muralla romana al carrer de Banys Nous, 16, al Centre ocupacional La Sínia, on es conserva una part de la muralla.

Aqüeducte romà. Bàrcino va tenir, des de la seva fundació l’any 10 a.C. per l’emperador August, un aqüeducte que la proveïa d’aigua potable. Aquesta conducció recollia les aigües d’unes fonts properes al riu Besos i la portava cap a la colònia romana. La major part del seu traçat era soterrat, fins que arribava a la ciutat, on, per conservar el pendent necessari, feia que la conducció anés sobre arcades, cosa que monumentalitzava l’aqüeducte. Aquest aqüeducte abans d’entrar a la ciutat, es desdoblava en dues canalitzacions paral·leles.

A la visita s’explicarà tot el recorregut del canal, i com n’era d’important l’aigua a època romana, considerada bé públic i gratuït. Com es localitzava la millor aigua possible i era conduïda cap a la ciutat, on es distribuïa com aigua de boca, aigua pels conjunts termals, aigua per les indústries, aigua per les fonts i aigua per les cases benestants.

Recorregut comentat per façana marítima de la muralla de mar. S’inicia a la plaça dels Traginers, on s’explicarà els dos recintes de la muralla romana, i el seu recorregut. Després s’anirà cap al pati de Correu Vell, 5, per veure el tram de la muralla i dues torres. S’acabarà la visita al centre del carrer Regomir, 7-9, que forma part del centre cívic del Pati d’en Llimona, on es farà l’explicació de la porta de mar i les termes romanes marítimes.

Recorregut muralla romana, paraments amb història. S’iniciarà el recorregut també a la plaça dels Traginers, i es resseguirà el recorregut pel carrer Sotstinent Navarro fins a arribar la plaça Ramon Berenguer, Serà un recorregut resseguint el seu paper al llarg dels segles: d’estructura simbòlica a defensiva o monument en la contemporaneïtat.

Centre Ocupacional La Sínia. Visita comentada a la part de muralla romana que es conserva dins del seu centre. Serà una activitat inclusiva i explicada pels mateixos usuaris del Centre.

Per a més informació de totes les activitats de la nit, es pot consultar el web de La Nit dels Museus

Compartiu l'article

  • Google +
  • Nit dels Museus. Aqüeducte romà

    Nit dels Museus. Aqüeducte romà

  • Nit dels Museus 2015

    Nit dels Museus 2015

Altres notícies