Notícies

La Rambla: un conjunt arqueològic excepcional

Les obres de reurbanització del tram de La Rambla a tocar de Colom, han permès documentar un important conjunt arqueològic entre els segles XIV i XVIII.

9 agost, 2023 , fa 8 mesos | 285 visites

La intervenció arqueològica subsidiària del Projecte de reurbanització de La Rambla, Àmbit 1 Colom-Santa Madrona, districte de Ciutat Vella, Barcelona, ha permès documentar nombroses restes arqueològiques, compreses entre els segles XIV i XVIII. La intervenció està dirigida per Carles Carbonell, arqueòleg de l’empresa Dracma, treballs que estan en curs des de l’octubre de 2022, promoguts per BIM/SA (Ajuntament de Barcelona).

Durant les darreres setmanes, s’ha localitzat, datat i documentat restes del convent de Sant Francesc, que va estar en funcionament entre el segle XIII i el XIX. Les restes trobades estan relacionades amb els seus jardins o espais de conreu, que arribaven fins a la part baixa de La Rambla, i que posteriorment es van integrar al semibaluard de Drassanes de finals del segle XVIII. En el marc d’aquests jardins s’ha trobat també una sínia de pedra, que abastia d’aigua els jardins del convent, i que fou incorporada a l’interior del semibaluard de Drassanes, quan aquest es va construir a finals del segle XVIII. Aquesta sínia es troba en un estat excepcional de conservació, incloent l’eix de pedra per suportar la roda de fusta que extreia l’aigua del pou, que a dia d’avui encara funciona amb presència d’aigua freàtica.

El semibaluard de Drassanes, era una construcció defensiva de la muralla moderna, construïda a finals del segle XVIII, i que va ser enderrocada a mitjans del segle XIX (1854). En la intervenció arqueològica s’han localitzat nombroses restes d’aquesta estructura de grans dimensions que envoltava i protegia l’edifici de les Drassanes pel sector de la Rambla. El baluard del Rei protegia aquest important edifici pel sector de l’actual avinguda del Paral·lel, element que s’ha localitzat durant uns treballs recents.

A inicis d’any es van documentar les restes de les casernes de Drassanes, que es van construir adossades a les Drassanes Reials a finals del segle XVIII (1792). S’han documentat parts com l’entrada, el pati d’armes i diferents estances de les casernes, com les cuines. Aquest edifici va funcionar com allotjament de les tropes fins el seu enderrocament l’any 1935.

Prèviament, també es va documentar el mur de tancament d’una de les naus de la Generalitat de les Drassanes Reials, que data del segle XVII, en concret a l’avinguda de les Drassanes. Així mateix es va poder documentar el col·lector d’aigües original de la primera reforma de les Rambles de finals del segle XVIII.

També en diferents àmbits de l’obra s’han documentat nombroses restes muràries d’habitatges d’època medieval i moderna, just a la cara interna de la muralla medieval que discorre pel mig de La Rambla. Entre aquestes restes s’ha documentat una font ornamental del segle XV, així com un paviment associat de rajoles decorades.

Els treballs arqueològics continuaran durant els propers mesos, fins a finalitzar els treballs de reurbanització de La Rambla, àmbit 1, que es preveu que finalitzin el mes de març de l’any 2024.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Restes del semibaluard de Drassanes en primer pla. Foto: Josbel Tinoco

    Restes del semibaluard de Drassanes en primer pla. Foto: Josbel Tinoco

  • Restes del paviment del pati del convent de Sant Francesc enfront de l'edifici del Govern Militar. Foto: Josbel Tinoco

    Restes del paviment del pati del convent de Sant Francesc enfront de l'edifici del Govern Militar. Foto: Josbel Tinoco

  • Treballs arqueològics davant del monument de Colom. Foto: Josbel Tinoco

    Treballs arqueològics davant del monument de Colom. Foto: Josbel Tinoco

  • Restes del paviment del pati d'armes de les Casernes de Drassanes (segle XVIII). Foto: Carles Carbonell

    Restes del paviment del pati d'armes de les Casernes de Drassanes (segle XVIII). Foto: Carles Carbonell

  • Restes del paviment del pati d'armes de les Casernes de Drassanes (segle XVIII). Foto: Carles Carbonell

    Restes del paviment del pati d'armes de les Casernes de Drassanes (segle XVIII). Foto: Carles Carbonell

  • Estructures de les casernes adossades al mur de façana de l'edifici de les Drassanes Reials. Foto: Carles Carbonell

    Estructures de les casernes adossades al mur de façana de l'edifici de les Drassanes Reials. Foto: Carles Carbonell

  • Restes del paviment de rajoles decorades datades a finals de l'edat mitjana (segles XIV-XV). Foto: SABCN

    Restes del paviment de rajoles decorades datades a finals de l'edat mitjana (segles XIV-XV). Foto: SABCN

  • Restes de la font ornamental datada a finals de l'edat mitjana (segles XIV-XV). Foto: SABCN

    Restes de la font ornamental datada a finals de l'edat mitjana (segles XIV-XV). Foto: SABCN

  • Sínia de pedra d'època moderna (segles XVII-XVIII) documentada a l'interior del semibaluard de Drassanes. Foto: Josbel Tinoco

    Sínia de pedra d'època moderna (segles XVII-XVIII) documentada a l'interior del semibaluard de Drassanes. Foto: Josbel Tinoco

Altres notícies