Notícies
La Sagrera: una necròpolis romana del segle I aC
Documentades 5 tombes romanes d’època republicana (S. I aC.) al barri de la Sagrera.
Finalment han finalitzat els treballs arqueològics de la necròpolis romana localitzada a la cruïlla dels carrers de Clara Zetkin i Berenguer de Palou, al districte de Sant Andreu. Aquests treballs estaven motivats pel projecte de rehabilitació i ampliació de l’edifici situat al número 52-62 del carrer de Berenguer de Palou (Barri de la Sagrera, districte de Sant Andreu), conegut com a Torre de la Sagrera.
Fou durant la primera setmana del mes de setembre, quan es va produir la descoberta d’aquesta important troballa arqueològica, que fins al moment era desconeguda. El Servei d’Arqueologia de Barcelona va informar oportunament d’aquest descobriment.
Aquests treballs han estat dirigits per l’arqueòloga Eva Orri, de l’empresa Antequem, i han permès documentar fins a un total de 5 tombes o fosses d’inhumació d’època republicana (S. I aC.). Totes les sepultures es corresponen al tipus de tombes excavades en el subsòl, on s’enterra el difunt, i aquest es cobert posteriorment amb terra, o fins i tot amb una coberta de teules.
Els individus exhumats es corresponen a tres adults, un adolescent i un infantil, les restes de les quals es trobaven molt deteriorades. Una d’aquestes tombes presentava fins a 5 claus de ferro, que es correspondrien a una caixa de fusta per contenir el difunt, i altres dues tombes, tot i estar molt malmeses, estaven cobertes per teules disposades a doble vessant. Les darreres dues tombes no presentaven cap tipus de coberta o altre sistema d’enterrament.
A la tomba infantil es va poder recuperar part del seu aixovar funerari, un ungüentari de vidre dipositat al costat del braç i restes d’un recipient ceràmic que possiblement es trobaria sencer a l’alçada de les cames. També es va poder recuperar un vaset ceràmic sencer i un musclo a la tomba de l’individu adolescent.
Aquesta necròpolis estaria relacionada amb la vil.la romana del Pont del Treball Digne, que es localitza a escassos dos cents metres cap a l’est. Aquesta vil.la presenta una ocupació ja durant el segle I aC., i és possible que els seus habitants s’enterressin en aquest espai, lloc molt proper a un via romana, avui en dia fossilitzada en l’actual carrer Gran de la Sagrera i el carrer Gran de Sant Andreu.
Compartiu l'article
Altres notícies