Notícies
Pràctiques d’arqueologia de la Universitat de Barcelona als Jardins de Victoria de los Ángeles
El 23 de juny començaran les pràctiques d’arqueologia de la Facultat de Geografia i Historia, treballs arqueològics inclosos dins del conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Barcelona (Districte de Ciutat Vella), l’Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat de Barcelona
El proper dia 23 de juny s’iniciaran els treballs arqueològics als Jardins Victoria de los Ángeles, terrenys situats a la finca del número 45.I del carrer dels Tallers, al districte de Ciutat Vella, i que es troben dins del recinte de la Facultat de Geografia i Història i Filosofia de la Universitat de Barcelona.
Aquests treballs estan inclosos dins del conveni de col·laboració, signat el juliol de 2012, entre l’Ajuntament de Barcelona (Districte de Ciutat Vella), l’Institut de Cultura de Barcelona i la Universitat de Barcelona, per tal de possibilitar que es pugui dur a terme, en un espai d’uns 700 m2 de titularitat municipal situat dins dels Jardins Victoria de los Ángeles, la realització de pràctiques d’arqueologia que permetin una formació empírica de l’alumnat de la universitat, així com la recuperació urbana de l’espai. Aquestes pràctiques tindran una durada de 4 setmanes i es dividiran en dos torns de treball, amb una participació d’entre 10 i 12 estudiants.
Arran de les diferents intervencions arqueològiques dutes a terme al solar ocupat actualment per les facultats de Geografia i Història i Filosofia de la Universitat de Barcelona, amb motiu de la urbanització dels jardins o patis interiors, es va poder confirmar la presència de restes arqueològiques que ajudaven a completar la història antiga i moderna del barri del Raval i de la nostra ciutat.
Això va comportar que es deixés, de comú acord amb els responsables de la facultat de Geografia i Història, una zona de reserva arqueològica situada als Jardins Victoria de los Ángeles a l’interior del recinte, amb la finalitat que s’hi poguessin realitzar les pràctiques d’arqueologia dels alumnes de la Facultat. S’hi podrà dur a terme una recerca de qualitat tot servint com a cas real de pràctiques —de camp i laboratori— dins el grau d’Arqueologia.
Els objectius bàsics a assolir en aquest conveni són: excavar i estudiar la reserva arqueològica a partir d’un projecte d’intervenció que permeti desenvolupar la recerca arqueològica habitual –des de la intervenció arqueològica del terreny fins a l’estudi dels materials recuperats i l’elaboració de la memòria preceptiva final. Utilitzar el procés per a experimentar una proposta de docència pràctica de l’arqueologia. Recuperar, dignificar i posada en valor de l’espai, com un espai cívic, finalitzant el projecte amb la urbanització de l’espai.
Històricament aquest indret forma part forma part d’una de les àrees d’ampliació de la ciutat medieval, just a tocar del conjunt d’edificis de la Casa de la Misericòrdia. L’edifici va ser construït, en uns terrenys annexos de la Casa Convent dels Àngels, entre els anys 1583 i 1584. En concret, l’actual espai ocupat pels Jardins de Victoria de los Ángeles es correspondria amb el límit dels horts de la Casa de la Misericòrdia.
A nivell arqueològic les intervencions dutes a terme entre els anys 2004 i 2005 van permetre documentar un important conjunt de restes compreses entre el segle XV fins al XX. Destacar la troballa d’estructures i nivells arqueològics associats a un centre terrissaire d’època moderna (S. XVI-XVIII) localitzar al número 45 del carrer dels Tallers, així com un forn ceràmic que fou utilitzat en la fabricació de ceràmica vidrada, des del segle XVIII fins el segle XIX.
Compartiu l'article
Altres notícies