Notícies

Publicació de les memòries de conservació-restauració dels vitralls de Santa Maria de Pedralbes.

Ampliació, edició i publicació de cinc noves memòries

27 maig, 2024 , fa 3 setmanes | 52 visites

El Servei d’Arqueologia ha publicat cinc noves memòries de la intervenció de conservació-restauració efectuada sobre els vitralls de l’església del monestir  de Santa Maria de Pedralbes. Es tracta dels finestrals de l’absis EII i de la nau OI i de les rosasses de l’absis EII, EIII i OII.

Entre els anys 1998 i 2010, es va dur a terme la conservació-restauració de 32 finestrals i rosasses de l’església de Santa Maria de Pedralbes, la gran majoria de la vitralleria. El projecte, impulsat des de la Direcció d’Arquitectura de l’Ajuntament, va ser una col·laboració entre l’àrea de conservació-restauració del Servei d’Arqueologia conjuntament amb un equip multidisciplinari d’especialistes en diferents camps.

L’any 2020, el Servei d’Arqueologia va emprendre la tasca de completar, editar i publicar les memòries dels treballs de conservació-restauració. Es tracta d’informes tècnics que descriuen amb detall l’estat de conservació i les operacions de conservació-restauració realitzades sobre cada vidriera. La publicació digital d’aquestes memòries no tan sols cobreix un buit, sinó que constitueix també el document indispensable per escometre, en el futur, qualsevol intervenció de conservació que hagin de rebre aquests vitralls.

D’altra banda, la recerca bibliogràfica que s’ha fet en vista de la publicació de les memòries ha permès localitzar documentació inèdita als arxius de la Diputació de Barcelona, com és el cas de les intervencions dutes a terme per aquesta entitat en la immediata postguerra. Així, podem dir que les noves publicacions hauran permès aprofundir en el coneixement històric i prendre distància per descriure i analitzar amb més objectivitat el treball de conservació-restauració.

De la vitralleria d’època gòtica del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, fundat al segle XIV per la Reina Elisenda de Montcada, se’n desconeixen l’autoria i la cronologia exacta, tanmateix se’n té informació gràcies a notícies indirectes sobre la construcció del temple. L’església es consagrà el 1327 però, probablement, no és fins mitjans del segle XIV que es col·locaren les vidrieres de l’absis. Els treballs es perllongaren durant el segle XV i se sap que continuaren amb la creació d’algunes vidrieres i intervencions de reparació en vitralls malmesos. Un últim moment creatiu en la història de la vitralleria es produí l’últim quart del segle XIX amb la “campanya de restauració” de l’església, que culminà el 1895.

Aquestes darreres memòries publicades corresponen a quatre finestrals i rosasses d’època medieval (els finestrals EII, Nau OI i les rosasses EII i EIII) i una rosassa d’època postmedieval (OII). L’observació acurada dels vidres i ploms arran de la intervenció ha permès precisar la tècnica i la cronologia dels materials, també ha evidenciat l’existència de múltiples reparacions d’èpoques anteriors a l’actual.

Us convidem a endinsar-vos en la minuciosa feina de conservació-restauració a través de l’acurada documentació  de la nova edició de les memòries. Us les podeu descarregar del web del Servei d’Arqueologia de Barcelona, a l’apartat Publicacions – Vitralls de Pedralbes o Conservació-restauració – Vitralls de Pedralbes, en baixa i alta resolució. També hi trobareu les altres 13 memòries ja publicades.

Bibliografia:

CALMELL I IBÁÑEZ, A.; PUGÈS, M.; LARA, L.; MOLINAS, M.; FERNÁNDEZ, L.; JULIÀ I CAPDEVILA, J. M. (2011). «El projecte de restauració: origen i desenvolupament (1995-2010)». A: Els vitralls del monestir de Pedralbes i la seva restauració. Barcelona: Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona (MUHBA Documents, 4), p. 58-83.

CAÑELLAS, S. (2011). «Les vidrieres postmedievals». A: Els vitralls del monestir de Pedralbes i la seva restauració. Barcelona: Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona (MUHBA Documents, 4), p. 43-46.

CASTELLANO TRESSERRA, A. (2011). «Notícies documentals entorn dels vitralls». A: Els vitralls del monestir de Pedralbes i la seva restauració. Barcelona: Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona (MUHBA Documents, 4), p. 10-21.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Foto 1. Portada finestral EII

  Foto 1. Portada finestral EII

 • Foto 2. Portada finestral Nau OI

  Foto 2. Portada finestral Nau OI

 • Foto 3. Portada rosassa EII

  Foto 3. Portada rosassa EII

 • Foto 4. Portada rosassa EIII

  Foto 4. Portada rosassa EIII

 • Foto 5. Portada rosassa OII

  Foto 5. Portada rosassa OII

 • Foto 6. Finestral i rosassa EII

  Foto 6. Finestral i rosassa EII

 • Foto 7. Cronologia dels treballs de restauració

  Foto 7. Cronologia dels treballs de restauració

Altres notícies