Notícies

Una necròpolis romana a la Torre de la Sagrera

Descoberta una necròpolis romana del segle I aC al barri de la Sagrera, districte de Sant Andreu.

13 setembre, 2016 , fa 8 anys | 6.557 visites

Dins dels treballs d’urbanització relacionats amb el projecte de rehabilitació i ampliació de l’edifici situat al número 52-62 del carrer de Berenguer de Palou (Barri de la Sagrera, districte de Sant Andreu), conegut com a Torre de la Sagrera, s’ha realitzat una excepcional troballa que àmplia el coneixement de la història de Sant Andreu en època romana.

En la primera setmana del mes de setembre, durant els treballs d’excavació per instal·lar una nova xarxa de serveis del futur casal de barri de la Torre de la Sagrera, concretament a la cruïlla entre els carrers de Clara Zetkin i Berenguer de Palou, s’han descobert les evidències d’una necròpolis romana d’època republicana (S. I aC), a dia d’avui desconeguda.

Fins al moment s’han pogut localitzar fins a tres tombes o fosses d’inhumació, tot i que es podrien ampliar fins a un total de cinc tombes, ja que la necròpolis està encara en procés d’excavació. Les tres tombes fins ara localitzades, tot i trobar-se parcialment seccionades pels treballs d’urbanització, es corresponen al tipus de sepultures excavades en el subsòl, on s’enterra el difunt, i aquest es cobert posteriorment amb terra, o fins i tot amb una coberta de teules. L’única tomba fins ara excavada totalment es correspon a un adolescent. Aquestes tombes es troben a 1,70 metres sota el nivell de carrer actual.

Aquesta necròpolis podria estar relacionada amb la vil.la romana del Pont del Treball Digne, que es localitza a escassos dos cents metres cap a l’est. Aquesta vil.la presenta una ocupació ja durant el segle I aC., i és possible que els seus habitants s’enterressin en aquest espai, lloc molt proper a un via romana, avui en dia fossilitzada en l’actual carrer Gran de la Sagrera i el carrer Gran de Sant Andreu. La documentació d’enterraments i recintes funeraris a ambdós costats de les vies romanes, era un fet habitual al llarg de l’alt imperi, com seria el cas de la plaça de la Vila de Madrid, o en el Mercat de Sant Antoni.

Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòloga Eva Orri (Antequem), els quals es perllongaran durant els propers dies, permeten ampliar el coneixement d’aquesta necròpolis. Durant l’any 2015, i inclosos dins del mateix projecte de rehabilitació de la Torre de la Sagrera, es va realitzar l’extraordinària troballa d’un refugi antiaeri de la Guerra Civil.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Vista general d'una de les fosses d'inhumació romana del segle I aC. Foto: Eva Orri (Antequem)

    Vista general d'una de les fosses d'inhumació romana del segle I aC. Foto: Eva Orri (Antequem)

  • Fossa d'inhumació romana del segle I aC. Foto: Eva Orri (Antequem)

    Fossa d'inhumació romana del segle I aC. Foto: Eva Orri (Antequem)

  • Fossa d'inhumació romana del segle I aC. Foto: Eva Orri (Antequem)

    Fossa d'inhumació romana del segle I aC. Foto: Eva Orri (Antequem)

Altres notícies