Amparo Moreno Sardà
Va néixer a Terol el 1947. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de València, l’any 1969, i graduada en Periodisme per l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona, es va doctorar en Història per la Universitat de Barcelona el 1984 i és catedràtica emèrita d’Història de la Comunicació del Departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1994.
Es va traslladar a Catalunya l’any 1969 per iniciar la seva trajectòria professional com a docent en centres educatius i més tard es va instal·lar a Barcelona per estudiar Periodisme, on va començar a exercir com a tal a partir del 1971. Durant els anys setanta va començar a treballar al El Noticiero Universal, d’on va ser acomiadada per motius ideològics afins amb les crítiques cap al règim franquista i amb la situació política i social d’aquell moment. Va passar a ser redactora i col·laboradora del Diario de Barcelona i Mundo, entre d’altres.
Ja des dels seus inicis professionals va començar a posar-se en contacte amb grups de dones vinculats al moviment feminista i va començar a organitzar el que acabarien sent les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Entre les seves publicacions més destacades durant la seva trajectòria professional hi ha Mujeres en lucha. El movimiento feminista en España (1977) i De qué hablamos y no hablamos cuando hablamos del “hombre”: treinta años de crítica y alternativas al pensamiento androcéntrico (2008).
Dins les activitats com a investigadora destaquen la codirecció del Laboratori de Comunicació Pública (LCP) de la UAB i haver estat part fundadora i membre del Feminari Dones i Cultura de Masses de la UAB.
Vídeos de la testimoni
-
Entrevista completa a Amparo Moreno Sardà [1:11:37]
Graduada en periodisme per l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona, es va doctorar en Història per la Universitat de Barcelona el 1984 i és Catedràtica emèrita d’Història de la Comunicació del departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Ja des dels seus inicis professionals va començar a posar-se en contacte amb grups de dones vinculats al moviment feminista, donada la seva pròpia consciència com a tal, i va començar a organitzar el que acabarien sent les Primeres Jornades Catalanes de la Dona.
-
Periodisme de barris
Els seus inicis en el "periodisme de barri" i la solidaritat amb els moviments socials.
-
Grup Democràtic de Periodistes
La incorporacio a un grup de periodisme clandestí.
-
Any Internacional de la Dona
Els seus inicis i els primers contactes amb el moviment feminista.
-
Barraquisme
Dins del periodisme es va dedicar a fer cròniques dels barris on hi havien "barraques".
-
Codi Penal
Discriminacions del Codi Penal respecte a les dones.
-
Els progres
Inicis del que es va anomenar destape.
-
Teoria de la història
Relectura dels clàssics cercant la presència de les dones.
-
Feminisme de classe
Conclusions sobre les Jornades, la seva continuïtat i les diferèncias que existien entre grups.