Nosaltres
Som una institució arxivística i cultural centenària dedicada a la preservació del patrimoni documental de la ciutat i a l’impuls de la recerca i la divulgació històrica.
Som molt més que un arxiu per la varietat i globalitat de materials: manuscrits, impresos, mapes, plànols, dibuixos, gravats, cartells, goigs, programes d’activitats culturals, naips, publicitat, testimonis orals, llibres, diaris, revistes...
La riquesa i diversitat dels fons documentals, bibliogràfics i hemerogràfics aplegats ens han convertit en un centre patrimonial, d’investigació i de recerca històrica de referència, no només a Barcelona sinó en el conjunt del país, amb una projecció internacional per l’interès dels fons conservats.
Ens trobaràs a la Casa de l’Ardiaca, un edifici emblemàtic situat al cor de Barcelona.
Què és l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona?
Ens encarreguem de la custòdia, tractament i difusió de la documentació generada o rebuda per l'administració de la ciutat des de la creació del règim municipal barceloní a mitjan segle XIII fins la revolució liberal de mitjan segle XIX.
A l'entorn d'aquest riquíssim nucli inicial, s'hi han anat incorporant altres materials arxivístics, bibliogràfics i hemerogràfics considerats d'interès per al coneixement de la història de la ciutat.
Estructurem els nostres fons i col·leccions en tres seccions:
- Els fons documentals: integrada pels àmbits d' Arxiu medieval i modern, de gràfics i de fons orals.
- La Biblioteca: amb un important fons bibliogràfic especialitzat en història de Barcelona i de Catalunya, enriquit amb col·leccions privades d'altres temàtiques.
- L’Hemeroteca: amb les publicacions periòdiques de la ciutat des del segle XVII fins a l'actualitat.
Per garantir la protecció, la preservació i la conservació de la documentació, comptem amb dos serveis tècnics específics:
- El Servei de Conservació i Restauració: responsable de mantenir la documentació en les condicions de conservació òptimes.
- El Servei de Reprografia i Noves Tecnologies: responsable d'executar les polítiques de reproducció dels documents, amb la finalitat de crear còpies de seguretat i de consulta.
Per fomentar el coneixement del patrimoni documental i de la història de la ciutat, l'AHCB organitza congressos, cursos, jornades i xerrades-col·loqui així com exposicions al vestíbul de la Casa de l'Ardiaca o d'altres espais de la ciutat. També edita, o participa en l'edició, publicacions relacionades amb els fons d'Arxiu o la història de Barcelona.
Si vol rebre informació de les activitats que organitza l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, cliqui aquí.