Fons gràfics
Apleguem diversos tipus de documentació com les auques, els cartells, els catàlegs d'exposicions d'art, els dibuixos, els goigs i altres fulls religiosos, els gravats, les indianes, els mapes, els plànols de Barcelona, els naips i els romanços.
Organitzem aquesta gran diversitat de tipologies en tres apartats:
Documents cartogràfics:
- Mapes. Grup format per mapes de Catalunya (segles XVII al XX), de la resta d'Espanya (segles XVII al XX) i d'Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa i Oceania (segles XVIII i XIX).
- Plànols: Constitueixen el nucli originari del Departament. Bona part d'ells varen ingressar per transferència de l'Arxiu Municipal Administratiu.
- Plànols generals de Barcelona
- Plànols parcials de la ciutat
- Plantes d'edificis particulars (bàsicament del segle XIX)
- Plantes d'edificis públics (bàsicament del segle XIX)
- Plantes d'edificis religiosos (bàsicament del segle XIX)
- Grans llegats (Ildefons Cerdà)
- Projectes no realitzats. Diferents autors (segles XIX i XX)
Documents iconogràfics:
- Auques. L'auca és un document destinat a l'educació del poble. Presenta 48 petits gravats amb un text de dues línies que ens explica el significat de les imatges. La nostra col·lecció recull auques editades a Barcelona i Madrid. Cronologia segle XIX (1850-1860)
- Cartells: sobre esdeveniments ocorreguts principalment a la ciutat de Barcelona, altres ciutats de Catalunya i de la resta d'Espanya. Cronologia: segle XX. Temàtica: aniversaris, conferències i cursos, espectacles, exposicions, propaganda, etcètera.
- Dibuixos:
- Originals de 178 autors, des del segle XIV.
- Originals de les proves d'estampació (indianes) que posteriorment donarien lloc als teixits del vestuari de la classe menestral catalana. Cronologia: segle XVIII.
- Originals de diferents autors realitzats per a publicacions periòdiques. Cronologia: darreries del segle XIX i principis del segle XX.
- Gravats: Exemplars espanyols i estrangers dels segles XVII al XX. Alguns d'ells procedeixen d'importants donacions (Eduard Toda i Agustí Massana). Temàtiques representades dins d'aquesta tipologia: Història, Iconografia, Indumentària, Religió, Topografia.
- Exlibris
- Marques de fàbrica
- Naips
Documents textuals:
- Documents amb un percentatge de text del 100%. Ressaltem el fons de documentació d'entitats barcelonines (segle XX). Reflecteixen l'activitat d'algunes institucions de la nostra ciutat.
- Documents amb un 90% de text i un 10% d'imatge. Format per un llarg aplec de tipologies documentals. Destaquem:
- Participacions de naixement, noces i defunció, felicitacions de Nadal, documents mercantils, programes de festes majors, concerts i teatre, etcètera.
- Imatgeria popular catalana: els goigs i els romanços, primers documents de caràcter religiós en lloança a Déu, la Mare de Déu i els Sants, dels segles XVII al XX. Escrits en vers en català i castellà. Els romanços són narracions en vers d'un fet real o fantàstic. Escrits en castellà, català, mallorquí i valencià. Cronologia: segles XVI al XX.