Preguntes freqüents
-
L'accés a és lliure i gratuït per a totes les persones de més de 16 anys. Només cal aportar un document identificatiu.
-
Sí, sempre que sigui autoritzada pel personal tècnic de la sala de consulta i que no existeixin motius legals o de conservació dels documents que ho impedeixin.
D'acord amb les condicions següents, l’usuari:
- Indicarà al personal què vol reproduir, i emplenarà el formulari de reproduccions per a mitjans propis oficials, on detallarà, entre altres dades, els documents que vol reproduir.
- No podrà fer-ho per mitjans propis quan l'Arxiu disposi d'una còpia del document en un altre suport a partir del qual es pugui facilitar la reproducció.
- No utilitzarà flaix ni altres sistemes d'aportació d'il·luminació, escàners o aparells que entrin en contacte amb el document, en la realització de les reproduccions.
- Manipularà els documents amb cura per evitar-ne el deteriorament, prioritzant la preservació del document per sobre la qualitat de la reproducció.
- Evitarà qualsevol soroll o causar molèstia a la resta d'usuaris.
- No utilitzarà trípodes o altres accessoris, mentre l'Arxiu no disposi d'un lloc adequat per fer-ho fora de la sala de consulta.
-
Sí. L'Arxiu facilita reproduccions dels fons documentals que conserva als usuaris que ho sol·licitin i que hagin abonat les corresponents tarifes establertes en les taxes i els preus públics municipals. També existeix la possibilitat que l'usuari realitzi les seves pròpies reproduccions, segons els criteris de la resposta a la 2a pregunta freqüent.
Està limitada la reproducció indiscriminada i sistemàtica dels fons de reserva, de documents relligats en forma de llibre i de documents solts que pugui suposar problemes de conservació o manipulació (grans formats, suport fràgil).
Així mateix, també pot haver-hi restriccions o limitacions per a les reproduccions de documents determinats en aplicació del que estableixi la normativa vigent sobre propietat intel·lectual.
-
No, però la documentació consultada es podrà reservar a la sala de consulta a petició de l'usuari per un termini màxim de cinc dies hàbils. Cada usuari podrà tenir reservats fins a un màxim de tres documents.
La reserva no es pot sol·licitar en cas de documents de valor o característiques singulars, o de tipologies o formats especials.
-
No. L'Arxiu posa a l'abast dels usuaris els catàlegs, els inventaris i altres instruments de descripció dels fons que estan disponibles i facilita informació d'utilitat sobre els fons conservats a l'Arxiu i en altres centres, però en cap cas els arxivers duran a terme tasques específiques de recerca, les quals sempre han d'anar a càrrec dels peticionaris o interessats.
-
Sí. L'Arxiu disposa de xarxa de connexió Wi-Fi amb l'objectiu de facilitar el treball als investigadors i usuaris.
Des de les sales de consulta, i a través de la connexió Wi-Fi, es podran connectar els portàtils als catàlegs en línia de l'Arxiu.
-
Pots adquirir les publicacions de l'AHCB a:
Sala Ciutat, Ciutat, 2. 08002 Barcelona
La Central del MUHBA, Baixada de la Llibreteria, 7. 08002 Barcelona
-
Sí. L'Arxiu disposa de documentació que de manera indirecta permet la realització d'estudis genealògics: es pot trobar informació al fons notarial i a les sèries Fogatges i Cadastre Personal (S. XVIII) del fons municipal.
Altres arxius de la ciutat on es pot trobar documentació per a la realització d'estudis genealògics són el Diocesà de Barcelona, on disposen de les partides de baptisme i dels registres matrimonials de totes les esglésies de la província de Barcelona; i l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona on conserven els índexs del registre civil de naixements (1841-1960), matrimonis (1842-1960) i defuncions (1836-1960).
Les consultes d'anys posteriors s'han de dirigir al Registre Civil de Barcelona.
-
Sí. A l'Àmbit de Fons Orals de l'Arxiu es disposa d'entrevistes a persones que van patir l'exili, represàlies desprès de la guerra o el confinament en camps de treball o de concentració. Cal demanar cita prèvia per consultar aquest fons.
També es poden consultar monografies, publicacions periòdiques, opuscles i cartells que poden ajudar els investigadors.
L'Arxiu no disposa, però, de llistats de presoners.
-
No. Al Diario de Barcelona es pot trobar el nom dels vaixells però no llistats de passatgers. Si el viatge es va realitzar amb destinació a Amèrica, encara hi ha alguna possibilitat de localització, sobretot si els passatgers van desembarcar a Buenos Aires.
Hi ha arxius importants a Argentina, Cuba i els EUA (Ellis Island) on disposen de documentació amb llistes de passatgers.
Cuba
http://www.cubagenweb.org/e-pass.htm
http://www.cubagenweb.org/ships/e-index.htm
Argentina i altres països sud-americans
http://www.entradadepasajeros.com.ar/
http://www.migraciones.gov.ar/
http://www.migraciones.gov.ar/accesible/?museo
Ellis Island