Cartes als Reis Mags d’Orient de 1952
El Nadal del 1951-1952, centenars d’infants barcelonins van adreçar les seves cartes als Reis d’Orient, i en particular als “Reyes Magos de Radio Barcelona”. L’Arxiu Històric de la Ciutat retransmetia, en aquesta emissora, el seu popular butlletí radiofònic Barcelona, divulgación histórica. Aquesta és la raó per la qual en el fons de l’Arxiu s’han conservat, dins la sèrie de correspondència, fins a prop de tres-centes d’aquestes cartes infantils. Es troben descrites en el catàleg en línia de l’Arxiu.
Totes les cartes es van enviar durant la temporada de Nadal i Reis del 1951-1952, entre els mesos de desembre i gener. En la majoria dels casos també s’han conservat els sobres originals dins dels quals van ser trameses. Bona part de les missives van signades amb els noms i cognoms dels seus remitents, mentre que d’altres són anònimes. Alguns infants incorporaven dibuixos a les cartes, tot il·lustrant el que demanaven, mentre que d’altres només oferien llistats de joguines desitjades pels mateixos remitents i fins i tot per altres membres de la família. Els suports en què es redactaven aquestes cartes són diversos: en alguns casos s’empraven sobres i paper de qualitat i en altres retalls de paper modestos. Una de les cartes, per exemple, fou l’escrita per un infant, la família del qual regentava una carnisseria al número 118 del carrer de Ramón y Cajal, al barri de Gràcia. El nen, Carlos, li demanava al rei Gaspar “un tren en vías y lo que ustedes gusten más”.
La sèrie de correspondència és una col·lecció factícia formada per documents de caràcter personal, econòmic, patrimonial, familiar i polític, procedents de personalitats i de ciutadans. Dins d’aquesta col·lecció de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) es poden trobar documents de personalitats rellevants per a la història, no només de la ciutat sinó també de Catalunya, com ara Francesc Macià, Lluís Companys o Ventura Gassol, entre d’altres, així com documents sobre la vida quotidiana de barcelonins anònims, com moltes d’aquestes cartes als Reis Mags d’Orient.
La col·laboració entre l’Arxiu Històric de la Ciutat i Ràdio Barcelona es va intensificar extraordinàriament quan, a l’abril de 1944, el centre municipal —llavors denominat Institut Municipal d’Història de la Ciutat— va iniciar el seu butlletí radiofònic setmanal Barcelona, divulgación histórica. De manera periòdica, es convidava els tècnics de l’Arxiu —encapçalats pel seu director emblemàtic, Agustí Duran i Sanpere— i altres historiadors i divulgadors culturals per seduir els radiooients sobre una temàtica de la història barcelonina. Es tractava, en paraules dels editors del programa, de popularitzar la passió per la ciutat entre tots els públics. “La copiosidad actual de publicaciones relativas al pasado de Barcelona”, afirmava Duran i Sanpere l’any 1944, “señala un ambiente propicio al esfuerzo que el Instituto Municipal de Historia de la Ciudad realiza para alcanzar, aunque sea en tono de divulgación, el esclarecimiento de hechos pasados, la rectificación de errores tradicionales y el retorno al curso bibliográfico de páginas olvidadas demasiado pronto. Algunos otros planes se irán desarrollando a través de la presente publicación, encaminados todos a procurar la máxima difusión de la historia local, como medio para fomentar el amor a la ciudad, pieza esencial e indestructible de la patria”, s’afirmava a la presentació del primer volum de la col·lecció de llibres Barcelona, divulgación histórica. Entre els anys que va funcionar el programa, entre 1944 i 1973, van arribar a emetre 1.488 butlletins radiofònics. L’Arxiu Històric de la Ciutat també conserva entre els seus fons privats d’entitats el butlletí relatiu al grup Amics de Barcelona Històrica i Monumental de la Unió de Radioients de Ràdio Barcelona, creat arran de l’emissió dels butlletins de l’Arxiu a Ràdio Barcelona.
Vuit dècades més tard, avui l’Arxiu Municipal emet pòdcasts a la xarxa sobre la història de Barcelona a partir dels seus fons documentals. La sèrie de pòdcasts es titula Barcelona AMB paraula d’arxiu i ha estat reconeguda amb guardons, com ara el guardó concedit al millor guió de la primera edició dels Premis Sonor, impulsats per la revista La Mira amb la col·laboració de Catalunya Ràdio. Barcelona AMB paraula d’arxiu es va començar a emetre el mes de juny del 2021 amb l’objectiu de donar a conèixer els fons documentals conservats als diferents centres de l’Arxiu Municipal de Barcelona a partir d’un format totalment innovador. Cada episodi gira al voltant d’un document o una temàtica en concret, com ara el Calaix de sastre, del baró de Maldà, o el Llibre de les fonts, ambdós conservats a l’AHCB.
Més informació:
Sèrie de correspondència de l'AHCB:
Inventari de la col·lecció de butlletins radiofònics Barcelona, divulgación histórica de l'AHCB:
Fons documental "Amics de Barcelona Històrica i Monumental de la Unió de Radioients de Ràdio Barcelona" de l'AHCB:
El pòdcasst de l'Arxiu Municipal de Barcelona Barcelona AMB paraula d'arxiu: