El 1er de Maig a la premsa barcelonina
Els orígens de les celebracions del 1er de Maig es remunten al Congrés Obrer Internacional (Paris, juliol 1889). Conegut com “La Primera Internacional”, es va definir la classe treballadora com a tal, diferenciant-la de la burgesia. Al moviment obrer internacional s’uniren els obrers catalans a través de la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola, lluitant pel reconeixement de les societats obreres i la jornada laboral de vuit hores.
El 1er de maig de 1890, coincidint amb la vaga obrera organitzada als Estats Units, es van celebrar manifestacions de recolzament de caire internacional. Amb l’inici de “La Segona Internacional” s’atorga a aquesta diada el caràcter anual i la forma de celebració de la unitat obrera per sobre de fronteres, ideologies i nacions.
La premsa barcelonina, fidel reflex de la història de la nostra ciutat, ha documentat any rere any les demandes del moviment obrer a les manifestacions del 1er de Maig a la ciutat, així com també les reaccions dels patrons (o “la patronal”), les autoritats centrals i locals i la premsa burgesa del moment.
I és que cadascuna de les publicacions periòdiques des de finals del segle XIX tenia al darrera un partit polític o un sector de la societat que la finançava i era, per tant, veu i reflex d’aquell grup. Només cal fer un cop d’ull a diaris com, per exemple, el Diario de Barcelona, el Noticiero universal, El Correo catalán, La Veu de Catalunya, El Matí o el Día gráfico o bé revistes tan emblemàtiques com La Campana de Gràcia, L’Esquella de la Torratxa o qualsevol del miler de títols que formen la col·lecció de revistes clandestines i de l’exili de l’AHCB. Això ens permet tenir una àmplia visió de com van viure la jornada els diferents sectors de la societat barcelonina.
Us volem destacar una petita mostra de diferents de diaris i revistes (algunes editades legalment i altres en la clandestinitat) al llarg del temps, que podeu consultar a l’Arxiu Històric de la Ciutat si esteu interessats.
Més informació:
Catàleg de la Biblioteca i de l’Hemeroteca
Hemeroteca digital de l’AHCB
Col·lecció digital de Premsa clandestina i de l’exili de l’AHCB