El Noticiero Universal. El diari barceloní de la tarda, 1888-1985
El Noticiero Universal va aparèixer a Barcelona el 15 d’abril de 1888, uns dies abans de la inauguració de l’Exposició Universal. Sortia al vespre i ràpidament va tenir èxit entre els barcelonins, que el coneixien com El Ciero. S’hi trobaven informacions recents i nombroses cròniques de la vida ciutadana, a més de les seccions d’espectacles, toros i esports. El diari era informatiu, no estava vinculat a cap partit polític, tot i que tenia un tarannà conservador i populista. Era un periòdic de gran format i s’imprimia a quatre i a sis columnes. Va passar de les quatre pàgines dels primers anys fins a les vuitanta-quatre pàgines de la dècada dels seixanta. Des de l’inici va incorporar els gravats i, posteriorment, fotografies. Va entrar de ple en el negoci de les esqueles i dels anuncis.
Durant les dècades de 1910 i 1920 va consolidar-se com el diari predilecte dels barcelonins als vespres. El rotatiu va arribar al seu màxim nivell de prestigi durant la segona meitat de la dècada dels seixanta, i va evolucionar cap a posicions democràtiques, sota la direcció de José María Hernández Pardos, exercint una forta crítica contra l’alcalde Porcioles, amb una denúncia de l’especulació urbanística i de la corrupció a l’ombra de l’Administració municipal. L’any 1972, un nou grup afí a l’alcalde franquista va aconseguir el control empresarial del diari i va provocar el relleu de la direcció i la sortida progressiva de redactors.
“Durant quasi vuitanta anys, l’empresa periodística fou familiar tant pel que feia a la propietat com als redactors i personal de tallers. La família Peris-Mencheta, i després pels llaços matrimonials amb la família Sedó, va ser la propietària i editora des del naixement del diari fins als anys setanta. Quan als redactors i personal de tallers hi va haver també una continuïtat entre pares i fills, com va passar amb la família Hernández Pardos: José María Hernández Pardos, director del diari durant la segona meitat dels anys seixanta i els seus dos fills, Joan i Josep Maria Hernández Pijuan. En les mateixes circumstàncies va passar amb la família Manegat. La continuïtat va ser d’avi, Lluís G. Manegat, director del diari durant els anys cinquanta i meitat dels seixanta, el seu fill Juli i el nét, Lluís Ignasi, que hi van treballar fins a la seva desaparició”, va explicar el malaguanyat periodista Jordi Montaner Montejano (1950-2018) en la seva biografia del diari.
“Per arribar al segle de vida, a El Noticiero Universal li van faltar dos anys”, va afirmar Jordi Montaner. “El ‘Ciero’ no va aconseguir, per dos anys, arribar a centenari. No es va saber adaptar als nous temps i a les noves circumstàncies econòmiques. Una mala gestió empresarial, una manca d’adaptació a les noves tecnologies, l’avançament de l’hora d’aparició —es va convertir en els últims temps en un diari de matí— i una línia ideològica poc definida i equivocada van fer que el diari no arribés a complir, l’any 1988, el seu centenari.” El diari va desaparèixer finalment el 31 d’octubre de 1985.
Als fons documentals de l’Arxiu Històric de la Ciutat també es custodien altres documents relatius a El Noticiero Universal, com ara felicitacions nadalenques del repartidor del diari tant d’abans com de després de la guerra, dibuixos originals publicats a les pàgines del diari dels quals són autors Enric Bonet Sintes i Enric Olivan Turrau, Oli, entre d’altres, així com diverses cartes adreçades al fundador del diari, Francesc Peris Mencheta, conservades al fons privat de la família Sedó de l’AHCB.
Més informació:
El Noticiero Universal, 1888-1940, a l’Hemeroteca Digital de l’AHCB:
https://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca/titol/noticiero+universal+el
Selecció de pàgines del diari amb dibuixos de la sèrie “Estampas de la guerra”, per Ricardo Marín, octubre del 1936:
Edició especial del diari amb motiu del 75è aniversari de la seva creació, 15 d’abril de 1963:
Suplement il·lustrat del diari:
El Noticiero Universal: complemento ilustrado.-- Barcelona: El Diari, [1930]. – Setmanal.
Suplement de: El Noticiero universal. -- Portades impreses a color. Alguns núm. són monogràfics. -- Conté: El Caricaturista Bon (Roman Bonet) (28.03.1930).
http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa?TITN=31947
Exemplars de la col·lecció Biblioteca El Noticiero Universal a la Biblioteca de l’AHCB:
http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa?ACC=DOSEARCH&xsqf06=Biblioteca+Noticiero+Universal
Bibliografia sobre El Noticiero Universal:
200 anys de premsa diària a Catalunya.-- Barcelona: Fundació Caixa de Catalunya: Arxiu Històric de la Ciutat: Col·legi de Periodistes de Catalunya, 1995.
http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa?TITN=5678
CRUAÑAS TOR, Josep. Arxius desapareguts i conservats dels vells diaris de Barcelona. A: Capçalera, [en línia], 1993, núm. 44. https://www.raco.cat/index.php/Capcalera/article/view/323408
MONTANER MONTEJANO, Jordi. El "Ciero" no va arribar al segle. Barcelona: Diputació de Barcelona: Col·legi de Periodistes de Catalunya, 1989.
http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa?TITN=377
Vida de periodistas ilustres: Milà i Fontanals, Maragall, Peris Mencheta, Figuerola: seguido de otros documentos sobre la vida de la Asociación.-- Barcelona: Asociación de la Prensa Diaria de Barcelona, 1923.