El cartellisme, un art amb molta història

El cartellisme, un art amb molta història

Cartells a l'Arxiu. La col·lecció de cartells de l'Arxiu Històric de la Ciutat ens permet resseguir la societat de diverses èpoques viscudes a Barcelona.

Abans de l’arribada de Twitter, els portals web o Whatsapp, el cartell ha estat tradicionalment un format informatiu i de difusió de la cultura a peu de carrer, a tocar de la gent. Barcelona comptava (i compta) amb punts estratègics, com Plaça de Catalunya o la Rambla, on s’empaperaven murs i marquesines per anunciar tot tipus de productes, espectacles i novetats, com és el cas de la primera exhibició cinematogràfica l’any 1895 realitzada al país amb un cinetoscopi de Thomas Alva Edison.

L’Arxiu Històric aglutina una extensa col·lecció de cartells històrics, que aplega els fulls impresos destinats a ser fixats als murs o en indrets preparats a aquest efecte. La col·lecció consta bàsicament d’exemplars impresos a Barcelona i cobreix diverses temàtiques.

D’una banda trobem les fires, actes culturals i festes de la ciutat, com és el cas dels cartells de les Festes de la Mercè i Santa Eulàlia, però també de la Setmana Santa, les Festes de Primavera o la Festa de Sant Roc, a més de cartells d’exposicions, obres de teatre, concerts de música i projeccions cinematogràfiques. Molts d’aquests documents compten amb un component artístic destacat, fruit de la creativitat de Joan Miró, Josep Guinovart i molts altres artistes que hi han deixat el seu gra de sorra.

Artísticament i també en volum de producció, el període de la Guerra Civil i la propaganda política ocupen un espai destacat de la col·lecció. Sobresurten molts exemplars de cartells, especialment del bàndol republicà, per la seva qualitat, la força amb la qual es transmeten els missatges i la interpel·lació de l’espectador.

Si voleu aprofundir en els diversos documents de la col·lecció, podeu consultar-la en format digital al web de l’Arxiu Històric.