Quan plovien octavetes: clandestinitat, premsa i propaganda antifranquista
Al llarg de la dictadura es van publicar centenars de diaris, revistes, butlletins etc., clandestins: va forjar-se una premsa que, en condicions adverses i molt difícils a causa de la repressió, esdevingué una activitat de rellevància creixent, que assolí el seu apogeu als anys 60’ i 70’. Afaiçonà un món que, lluny de constituir un fenomen marginal permeté vertebrar les organitzacions antifranquistes i els moviments socials, serví d’eina de propaganda, contrainformació i denúncia, potencià la socialització de la protesta i col·laborà a la forja d’una cultura antifranquista que passà de la resistència a l’esperança d’assaltar els cels. En aquest trajecte, la premsa clandestina s’acompanyà d’una indispensable eina d’agitació: les octavetes i els fulls volanders, indissociables a qualsevol situació de reivindicació, queixa i denúncia.
L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha pogut preservar una part significativa d’aquest patrimoni cultural i històric fins el punt de formar una de les col·leccions més importants de les que es conserven arreu de Catalunya.
L’exposició es presentarà en una sèrie de vitrines amb els documents originals, reproduccions fotogràfiques de l’època i s’acompanyarà d’una publicació en format diari, i comptarà amb un programa d’activitats paral·leles.
Podeu visualitzar l’streming de la conferencia inaugural del dia 29 de juny, a càrrec del seu comissari Manel Risques Corbella i que porta per títol: Joaquim Puig i Pidemunt, director de “Treball”, executat l’any 1949. clicant aquí
Lloc: vestíbul Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Dates: del 29 de juny de 2021 al 29 de gener de 2022
Comissariada: Manel Risques