Taller de Paleografia. Un recorregut pels fons de l’AHCB
Podeu visualitzar les conferències inaugurals del passat dia 4 de maig de la Teresa Vinyoles i el Daniel Piñol.
El passat dia 4 de maig van tenir lloc les conferències inaugurals del taller de paleografia obertes al públic en general per streaming, a càrrec de Teresa Vinyoles i de Daniel Piñol.
Si voleu veure-les: cliqueu aquí
L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, en col·laboració amb l’AAC-GD i entre el 4 de maig i el 15 de juny, ofereix als seus usuaris i a tota la ciutadania un taller virtual d’iniciació a la paleografia a partir dels rics fons de què disposa l’arxiu. L’objectiu principal és assentar les bases de la lectura i transcripció de textos a partir de documents fonamentalment d’època medieval, però també moderna (s. XIV-XVIII), que expliquin la raó de ser del Consell de Cent i també la de les dones i homes que feien viva la ciutat de Barcelona.
La intenció del taller és establir els fonaments de la paleografia fent un recorregut pels documents que es conserven als fons de l’AHCB. Per això, no està orientat exclusivament a persones sense cap coneixement en paleografia sinó també a qui ja en té les nocions bàsiques però vol endinsar-se en el món de la documentació de l’Arxiu Municipal. Es treballarà especialment amb tipologies del fons municipal, però alhora es donaran a conèixer documents d’altres fons que es custodien a l’AHCB, com ara els fons gremials, el de la Cort del Veguer o el de l’Arxiu Notarial.
El taller s’estructurarà en set sessions.
La primera, de presentació del curs, consistirà en dues xerrades, una de Teresa Vinyoles, que parlarà sobre “Els arxius, memòria de la humanitat”, i l’altra de Daniel Piñol, titulada “Escriure al llarg de la Història: una obligació, un plaer i… un perill”, obert al públic en general.
Al llarg de les següents cinc sessions es desenvoluparà el taller pròpiament dit, treballant els elements bàsics de la paleografia (lletres, abreviatures, cronologia, tipologies, etc.) amb exercicis pràctics extrets de documentació de l’arxiu.
Finalment, a la darrera sessió del curs es presentaran de manera general els fons i col·leccions de l’AHCB i es farà una ullada a les noves cerques, amb la idea que l’arxiu avança amb les demandes de la historiografia i el conjunt de la societat.
Impartirà el taller Núria Jornet-Benito, professora titular de la UB, amb el suport de la Carme Muntaner com a tècnica de l’Arxiu
El taller serà virtual, a través de la plataforma Moodle i de Jitsi, i tindrà una durada de 17 hores.
Les sessions seran cada dimarts (excepte el 13 de maig, que és dijous) de 17 a 19.30 hores.
La sessió de presentació, del 4 de maig, serà de 18 a 19.30 hores, oberta al públic en general.
Un cop acabat el taller, es lliurarà un certificat d’assistència.
Inscripció: Fins el 30 d’abril. La inscripció és gratuïta, però limitada a un total de 20 participants, que seran acceptats per rigorós ordre de sol·licitud. Podeu accedir al formulari d’inscripció aquí.