Els camins antics de Barcelona

21 itineraris de senderisme urbà seguint les traces dels camins antics al Pla de Barcelona

Autor/es
Xavier Martínez Edo
Coedició amb
Cossetània Edicions

Es pot practicar el senderisme allí on no hi ha senders? Aquest llibre és una proposta perquè transiteu per camins que ja no hi són, camins que ja no existeixen perquè allí on es van crear —alguns fa més de dos mil anys— ara hi ha la immensa estora d’edificis que ocupa tot el pla de Barcelona.

Així doncs, aquest llibre de rutes a peu és una guia de senderisme urbà. Les 21 rutes que proposa l’autor corresponen als camins antics que travessaven el pla barceloní. Molts van perdurar amb poques modificacions fins a l’època moderna, i generalment es van perdre amb la urbanització de l’Eixample, i en tots els casos en queden referències modestes i molt curioses, testimonis físics i, fins i tot, sectors inalterats.

Per tant, ha sigut necessari fer l’exercici de traçar sobre el plànol actual de la ciutat de Barcelona aquesta xarxa antiga de camins, per tenir així la possibilitat de recórrer-los alhora que es poden descobrir detalls, racons, edificis, traçats urbanístics i elements històrics relacionats amb èpoques molt llunyanes. En definitiva, una altra manera de caminar per Barcelona.

Urbanisme
Ciutat
Història
Espai públic
Guia
Rutes

Què en diuen

"Una nueva forma de descubrir Barcelona a través de esta trama de caminos que se extiende por todos los distritos de la ciudad y que, en palabras de Xavier Martínez, es una manera “estimulante y motivadora” de disfrutar de nuestro paisaje urbano y de dos milenios de historia a través del urbanismo. Y es que ya lo decía Machado: se hace camino al andar."

"El cert és que aquesta guia és un magnífic recurs per a tots els barcelonins que vulguin gaudir a fons dels llocs, els espais i els petits secrets poc coneguts de la ciutat."

"El geògraf Xavier Martínez i Edo rescata una vintena de recorreguts basant-se en les traces obtingudes de la consulta de documentació històrica."

ARA 23/05/2022

"El concepte ‘senderisme urbà’ pot semblar un oxímoron si relacionem la primera paraula amb el contacte directe amb la natura, preferiblement en zones muntanyoses i allunyades de l’asfalt i els blocs d’edificis, però el cert és que també es pot fer senderisme pel mig dels carrers d’una ciutat tan densa com Barcelona."

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2022
  • Pàgines: 168
  • Coberta: Rústica
  • Format: 12 x 22,5 cm
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-403-4
  • ISBN Editorial: 978-84-1356-175-2

Preu

16.90€

Punts de venda

Dossiers de premsa

Títols relacionats