Novetat

Guia de flora urbana de Barcelona

Autor/es
Pere Barnola i Josep Maria Panareda
Coedició amb
Cossetània
Col·lecció
Barcelona Ecologia
Subcol·lecció

Barcelona Ecologia i Natura

Aquest llibre  és només una guia que ha de facilitar l’aprenentatge en el coneixement de les plantes. Però les plantes s’aprenen sobretot observant-les una vegada i una altra. […] De tota manera, cadascú ha d’establir les pautes d’aprenentatge en funció dels objectius personals. Cal diferenciar els qui aprenen plantes en un estudi reglat per esdevenir bot«Havent-hi especialistes, jo em limito a ser, com Carles Mir, el cor del cinèfil. I ja se sap que aquest cor té unes raons pròpies que cap altra raó comprendrà mai». Terenci Moix de­finia així Carles Mir fa més de vint anys, i també així podria de­finir aquest llibre: un passeig per la Barcelona dels anys cinquanta, seixanta i setanta i pels seus cinemes, la majoria ja desapareguts. Amb un amplíssim arxiu grà­fic de les sales, els pòsters i les entrades de l’època, aquest llibre és un homenatge a tots aquells cinemes que, abans de les multisales, van crear comunitats i van portar a la ciutat, gràcies a la seva varietat, totes les pel·lícules que podien somiar-se.ànics dels qui ho fan per afició, per gaudi i com a element de cultura. El llibre va destinat a aquests darrers.”

En aquesta guia s’exposa una mostra significativa de les més de mil espècies de plantes que viuen a Barcelona. Inclou més de cent vint-i-cinc espècies vegetals ordenades pel nom científic, encara que també hi apareixen les denominacions en català i castellà de cadascuna.

Acompanyada d’abundant material gràfic per observar i poder identificar els arbres, els arbusts i les herbes que trobem a la ciutat, es presenta una documentada descripció sistemàtica de cada espècie: la seva forma, l’ecologia, la distribució i els aprofitaments.

A més, en format fitxa, es tracten diversos punts destacats: el nom de la família a la qual pertany, l’alçada, el període de floració en mesos, el tipus biològic (aspecte de la planta en el moment menys favorable) i algunes singularitats.

Ciència
Ciutat
Ecologia
Medi ambient
Sostenibilitat

Què en diuen

"Passegem per la ciutat entre mussols, blauets, guineus, mimoses, miraguans i trèbols pudents."

Pere Barnola

(Sant Celoni, 1946) inicia la formació botànica com a autodidacte durant els anys vuitanta en els entorns del Montseny-Montnegre. El 1988 publica amb À. Romo les primeres addicions a la flora vascular del Montseny. El 2009 participa en la creació de la web floracatalana.net, de la mà dels botànics J. Font, J. Vigo i Ll. Vilar, tot aportant fotografies de més de 3.000 tàxons. Col·labora en l’Atles corològic de la flora vascular dels Països Catalans (ORCA). Ha elaborat amb J. Gesti i J. M. Panareda la flora vascular de Riells i Viabrea (Baix Montseny).

Josep Maria Panareda

(Santa Maria de Palautordera, 1945) és geògraf, catedràtic de Geografia Física a la Universitat de Barcelona i especialitzat en l’estudi del paisatge vegetal centrat en la dinàmica del paisatge en relació amb les activitats humanes. Ha participat i dirigit diversos projectes competitius sobre dinàmica i evolució del paisatge i ha redactat més de 600 publicacions, 80 de les quals són llibres. És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del febrer de 2006. Ara, jubilat, es dedica a activitats divulgatives centrades en temes geogràfics i botànics.

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2023
  • Pàgines: 132
  • Coberta: Rústica
  • Format: 17 x 12 cm.
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-537-6
  • ISBN Editorial: 978-84-1356-301-5

Preu

14.90€

Punts de venda

Enllaços relacionats

Títols relacionats