Novetat

L'hidra del federalisme

Autor/es
Francesc Pi i Margall, Xavier Domènech (epíleg), Roc Solà (coordinació) i Xavier Milian (coordinació)
Coedició amb
Tigre de Paper

Aquesta nova antologia permet endinsar-nos en la vida i l’obra de Francesc Pi i Margall, el pensador polític peninsular contemporani més rellevant i original que hem tingut, a partir de la seva comprensió de tres aspectes clau: el federalisme, el socialisme i la qüestió colonial.

Encara que Francesc Pi i Margall avui en dia és conegut majoritàriament per haver ocupat la presidència del poder executiu de la Primera República espanyola durant poc més d’un mes, també va ser el principal dirigent de l’extrema esquerra republicana, un escriptor prolífic i un propagandista incansable de la causa federal. L’obra de Pi ens dona accés a tot un ventall d’experiències, temàtiques i processos socials de la història d’Espanya, entre els quals destaquen els intents de capgirar republicanament i federalment la construcció de l’Estat liberal, la dimensió explícitament socialista de la democràcia i els contextos de guerra i revolució antiimperial. En definitiva, la seva obra de Pi ens endinsa en les temptatives, sovint derrotades, de reorganitzar completament les relacions polítiques, administratives i econòmiques que havien consolidat el despotisme de les classes dominants al llarg del segle XIX.

Aprofitant que es compleixen dos-cents anys del naixement d’aquest apòstol del republicanisme democràtic, aquest llibre reuneix una selecció de textos que pretén mostrar l’evolució i la vivacitat del pensament pimargallià. La majoria no s' havien sigut editat des que es van publicar per primera vegada i quasi tots s’ofereixen per primer cop traduïts al català. A més a més, l’antologia inclou un nou estudi introductori preparat per Xavier Granell i Jaume Montés i un epíleg de l’historiador Xavier Domènech, els quals ens situen en la realitat social i política en què Pi i Margall va viure i escriure i, també, en el seu llegat posterior. L’hidra del federalisme, nom amb què despectivament es va qualificar a qui, com Pi, volia acabar amb totes les injustícies, obre la porta a repensar els problemes del present des de les lluites del passat.
Història
Política
Societat
Ideologies Polítiques

Francesc Pi i Margall

Francesc Pi i Margall  va néixer a Barcelona el 1824, al si d’una família d’extracció popular. Un cop va acabar els estudis de dret, va marxar a Madrid per intentar viure del periodisme. Poc després va ingressar al Partit Democràtic, on va esdevenir un dels primers líders que va lluitar per la reforma social, el protagonisme plebeu en la revolució democràtica i la construcció d’una república federal. Després d’un breu període d’exili a París, l’impuls antiborbònic de la Revolució del 1868 va permetre que fos escollit diputat en les Corts Constituents en què va destacar com un dels principals flagells del govern. És arran de l’arribada de la Primera República espanyola i la seva fugaç presidència que Pi i Margall serà recordat sempre. Primer com a ministre de Governació i després com a president del poder executiu, va intentar impulsar un programa amb àmplies mesures socials, acabar amb la guerra carlina i aconseguir el reconeixement de Cuba i Puerto Rico. Derrotada la República, el llarg període de la Restauració borbònica va fer de Pi el màxim líder dels federals, la branca més esquerrana del republicanisme. L’any 1891 va fundar El Nuevo Régimen, diari des del qual es va reafirmar en els principis federals i socialistes i va defensar la independència de les colònies. Va morir a Madrid el 1901, però el seu nom no va caure en l’oblit: durant bona part del segle XX, el seu llegat va ser constantment reivindicat per l’anarquisme, el catalanisme d’esquerres, el socialisme i l’andalusisme.

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2024
  • Pàgines: 334
  • Edició: 1
  • Coberta: Rústica amb solapes
  • Format: 14,5 x 22,5 cm
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-612-0
  • ISBN Editorial: 978-84-18705-91-5

Preu

23.00€

Punts de venda

Punts de venda en línia

Dossiers de premsa

Títols relacionats