Un triomf inesperat: l’Exposició Universal de Barcelona 1888

Una mirada a través dels fons de l'Arxiu Municipal Contemporani

Autor/es
Joan Molet i Petit

L’Exposició Universal de Barcelona del 1888 és un dels fets cabdals de la història recent de la ciutat, la memòria del qual es conserva en l’extraordinari fons documental custodiat a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona (AMCB). Amb el present volum es pretén posar en relleu aquest ric patrimoni, bàsic per comprendre la complexitat d’un esdeveniment clau que va suposar un abans i un després a la ciutat.

Il·lustrada amb una gran quantitat d’imatges inèdites dels fons de l’AMCB, aquesta publicació va més enllà d’una anàlisi exhaustiva de l’arquitectura i ens proposa parar atenció a qüestions habitualment poc estudiades per observar l’exposició des de dins. El treball de Joan Molet aborda temes poc estudiats fins ara com la implicació dels diferents estaments socials, representats per tot tipus d’entitats i associacions civils, o bé dels mateixos prohoms de la ciutat, i alhora dona veu als protagonistes més anònims, els obrers, els vigilants o els comerciants.

Sentirem la veu dels seus protagonistes a través dels milers de documents escrits en forma d’actes, dictàmens i informes que ens parlen del dia a dia de l’exposició: des de l’organització i la logística fins al desenvolupament de l’esdeveniment, des de les grans solemnitats i els actes culturals fins a les festes populars, passant pels accidents laborals, els incendis fortuïts o el controvertit disseny de les medalles.

Un estudi que assenyala el paper destacat de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i especialment del seu director, Elies Rogent, que va liderar el projecte. El llibre explica com es fixen les bases per a la introducció del que coneixerem més tard com a modernisme i la convivència d’obres tan diverses com el Palau de Belles Arts, d’August Font, i el cafè restaurant de Domènech i Montaner.

A través d’aquestes pàgines descobrirem que, malgrat tots els entrebancs, la manca de temps, la migradesa dels pressupostos amb què es va dur a terme i les poques actuacions urbanístiques que la van acompanyar, l’Exposició Universal del 1888 va ser un triomf inesperat, gràcies al qual el nom de Barcelona va quedar inscrit amb lletres d’or entre els de les grans capitals europees.

Urbanisme
Història
Arquitectura
Arxiu Històric
Barcelona moderna
Patrimoni
Administració
Turisme

Què en diuen

"Sabíeu que l'Arc de Triomf de Barcelona va ser la porta de l'Exposició Universal de 1888? Joan Molet de la Universitat de Barcelona ens ho explica arran de la publicació a Barcelona Llibres d'aquest fantàstic llibre d'accés gratuït. "

Joan Molet i Petit

(Barcelona, 1966) Professor titular del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Col·labora assíduament amb universitats del sud de França com la Universitat Jean Jaurès de Tolosa II i la Universitat de Pau i de l’Ador. Des del 2018 és ponent convidat del Backsteinbaukunst Kongress que organitza anualment l’Europäisches Zentrum der Backsteinbaukunst e.V. a Wismar (Alemanya).

Com a investigador, s’ha especialitzat en arquitectura i urbanisme del segle XIX a Catalunya i Europa, en l’estudi i la difusió de l’arquitectura de l’eclecticisme, i ha escrit monografies sobre alguns dels seus principals arquitectes, com ara Elias Rogent, Josep Vilaseca o Pere Falqués. També s’ha interessat per les tipologies arquitectòniques de l’era industrial i, sobretot, l’arquitectura de les exposicions universals. Sobre aquest darrer tema, des del 2007 imparteix una assignatura especialitzada del grau d’Història de l’Art i el 2022 va ser comissari de l’exposició “L’Exposició Universal de 1888: Barcelona en el concurs de les nacions”, dins de la XVII Mostra de Documents de l’Arxiu Municipal Contemporani.


Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2023
  • Pàgines: 288
  • Edició: 1
  • Format: PDF
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-529-1

Preu

0.00€

Dossiers de premsa

Títols relacionats