Novetat

Soc la Dolors Aleu

Autor/es
Ana Montserrat Rosell i Marta Barceló García (il·lustració)
Col·lecció
Gent de Barcelona

Soc la Dolors Aleu és un diari pòstum i, per tant, inventat, però no del tot. L’autora construeix una mirada particular sobre la vida d’una doctora, dona, mare i esposa barcelonina, a partir del poc material que va sobreviure a la mort de la primera metgessa de Barcelona, Catalunya i Espanya. És un text àgil amb espurnes d’humor que barreja la història personal d’Aleu amb la història de la humanitat i entrellaça fets biogràfics amb sensacions, pensaments, dades científiques, curiositats mèdiques, reflexions històriques i confessions íntimes dedicades a totis.

El diari juga amb el temps, avança i retrocedeix, acompanyat d’unes il•lustracions contemporànies creades a partir de les poques fotografies que hi ha del personatge. Aquesta és una aproximació innovadora a la biografia de Dolors Aleu, una proposta propera, fresca i molt visual que rescata i recrea amb rigor i sensibilitat una història femenina i feminista que durant anys ha estat, com la Dolors, enterrada.

En primera persona, la Dolors ens explica la seva vida, els seus estudis i experiències com a ginecòloga i metgessa de família; com a amiga, mare, filla, esposa i, en definitiva, com a dona. Nosaltres l’hem imaginada així, amb aquestes paraules i aquests colors. Les dades són reals (o almenys documentades); algunes dates són certes i d’altres suposades; les percepcions són, evidentment, pura fantasia. A partir dels pocs escrits que va deixar i de sis fotos que se’n conserven, hem intentat ficar-nos dins el seu cap i mirar a través dels seus ulls. La Dolors és la primera metgessa d’Espanya —es va doctorar el 1882— , sí, i també és una feminista, quasi per accident, que ens fascina.

Ciència
Societat
Biografia
Feminisme
Dona
Medicina

Què en diuen

"Us animem a capbussar-vos a la història de Dolors Aleu perquè no oblidem el lloc d’on venim"

Dades tècniques

  • Idioma de publicació: Català
  • Any: 2024
  • Pàgines: 128
  • Coberta: Tapa dura
  • Format: 16 x 24 cm
  • ISBN Ajuntament: 978-84-9156-582-6
  • Distribuïdor Editorial: Xarxa de Llibres

Preu

20.00€

Punts de venda

Títols relacionats