Antonio Machado a Barcelona: reflexions sobre la guerra i l’exili

L’XI Aula Juan de Mairena va ser presentada per Josep Playà, coautor del llibre Antonio Machado a Barcelona (1938-39), per aprofundir en l’estada del poeta a la ciutat i els seus articles a La Vanguardia. L’acte va explorar el llegat humanista de Machado i la figura del seu alter ego, Juan de Mairena, durant la guerra civil. El llibre recull 29 textos del poeta i està disponible a la Sala Ciutat.

..

D’esquerra a dreta: Josep Playà (coautor del llibre Antonio Machado a Barcelona (1938-39)), Manuel Aznar Soler (professor universitari) i Monique Alonso (fundadora de la Fundació Antonio Machado de Collioure).

15/05/2025 - 10:10 h - Cultura i lleure

Ahir, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, hi va tenir lloc l’XI Aula Juan de Mairena en homenatge a Antonio Machado. Josep Playà, coautor del llibre Antonio Machado a Barcelona (1938-39), va ser l’encarregat de presentar una mirada profunda sobre els darrers mesos de l’escriptor a la ciutat i el seu vincle amb els articles publicats a La Vanguardia. L’acte va ser una reflexió sobre l’exili, la guerra i la pervivència de la figura de Machado en el context de la Barcelona de l’any 1938.

Una vida entre la guerra i l’exili

El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona, recull una selecció de 29 articles de Machado publicats a La Vanguardia, la majoria dels quals formen part de la sèrie “Des del mirador de la guerra”. Segons Playà, “els articles de Machado no són només una crònica de la guerra, sinó també un testimoni de la seva implicació en la defensa de la cultura, la llibertat i la pau, ideals que va mantenir fins als darrers moments”. Durant la seva estada a Barcelona, l’escriptor, amb una salut ja deteriorada, va continuar col·laborant amb diversos mitjans, en els quals oferia una visió humanista i compromesa amb els valors republicans.

El personatge de Juan de Mairena

En la seva intervenció, Playà va aprofundir en la figura de Juan de Mairena, un alter ego de Machado, que va adquirir una gran rellevància durant aquests anys. A través d’aquest personatge, el poeta va expressar les seves reflexions sobre la guerra, la política i la condició humana. “Mairena no és només una veu literària, és també un vehicle per transmetre les seves opinions polítiques, que reflecteixen la seva condemna a la passivitat i la seva crida a l’acció”, va explicar Playà. Aquest personatge es va convertir en una eina per a l’escriptor per interactuar amb l’actualitat de la seva època i carregar les seves paraules d’un significat profund.

El llegat del llibre i la connexió amb Barcelona

El llibre, que es pot trobar a la Sala Ciutat, serveix com un homenatge a Machado i a la ciutat de Barcelona, que va ser la darrera residència de l’escriptor abans del seu exili. La presentació va ser un moment per recordar els vincles que Machado va establir amb la ciutat, en especial amb els seus articles publicats a La Vanguardia. Playà va destacar que “l’estada de Machado a Barcelona, tot i la seva durada breu, va ser fonamental en la seva producció literària i en la seva visió crítica de la guerra”. A més, va ser un temps en què el poeta va intentar comprendre i analitzar la complexitat de la guerra civil, des d’una posició d’exili imminent i de greu deteriorament personal.

..

Públic.