Barcelona: un mirall de les mil cares de la ciutat

La presentació de “BARCELONA” a El Born-Museu d’Història de Barcelona el passat 26 d’abril va oferir una mirada profunda de la capital catalana a través del testimoni de diferents generacions de fotògrafs. El llibre és una coedició de l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial La Fábrica.

..

Pilar Aymerich (fotògrafa)

28/03/2025 - 15:23 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

BARCELONA és un exhaustiu recull visual que documenta l’evolució social i urbana de la capital catalana. A través de 150 imatges històriques, ofereix un viatge des del començament del segle XX fins a l’actualitat, amb fotògrafs de renom internacional i una àmplia presència de dones fotògrafes, com Dora Maar, Gerda Taro, Colita, Margaret Michaelis i Pilar Aymerich.

Xavier Marcé Carol, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, va iniciar la presentació amb una declaració que resumeix l’essència de l’obra: “Aquest llibre no és una postal de la ciutat, sinó la vida mateixa dels barcelonins”. A continuació, César Martínez-Useros (director de La Fàbrica) va moderar una taula rodona amb Ricardo Feriche (director d’art i editor del llibre) i els fotògrafs Pilar Aymerich i Txema Salvans.

Un recorregut per la memòria col·lectiva

Pilar Aymerich va analitzar com les seves fotografies de tres quarts documenten “l’evolució dels cossos de les dones als anys setanta, quan recuperaven la llibertat que havien tingut les seves àvies durant la República”. “Es veu clarament”, va afegir, “com els seus moviments expressaven més llibertat i alegria”.

El valor documental de la imatge

Ricardo Feriche va posar en relleu com “tota fotografia documental guanya valor amb el temps. A la postguerra, per exemple, veiem com tothom vestia de blanc per la pobresa, una realitat que es fa palesa en aquestes imatges”. L’editor del llibre va defensar la inclusió de fotografies no convencionals: “Precisament les imatges desenfocades o amb encaixos atípics són les que millor capturen l’ànima dels moments”.

Txema Salvans va aprofundir en aquesta idea: “Mentre les xarxes socials banalitzen la imatge, aquest llibre ofereix una fotografia polisèmica que convida a la reflexió”. El fotògraf va destacar especialment “aquelles imatges que mostren la Barcelona dels vençuts, una ciutat lliure que va quedar silenciada”.

Una mirada femenina sobre la ciutat

L’aportació de Pilar Aymerich es va centrar en la dimensió de gènere: “Els meus treballs mostren com les dones dels setanta, a través dels seus cossos i actituds, van recuperar l’espai públic”. Aquesta perspectiva s’integra a la visió d’altres autors que documenten els canvis socials.

La selecció, que alterna blanc i negre amb color, estableix un diàleg entre èpoques que revela tant els canvis com els elements permanents de la identitat barcelonina. Com va assenyalar Txema Salvans, “tota fotografia documental guanya valor amb el temps, perquè explica com es vivia”.

La cloenda va posar l’accent en el valor transgeneracional de l’obra. Marcé va subratllar que “aquest llibre ens permet entendre no només el passat, sinó també el present de Barcelona”. Aymerich, per la seva banda, el va definir com “un document històric i, alhora, un homenatge a la ciutadania anònima que ha donat vida a la ciutat”.

..

Ricardo Feriche (Director d'art, curador, fotògraf i editor del llibre)

..

Públic.

..

D'esquerra a dreta César Martínez-Useros (director de l'editorial La Fàbrica), Ricardo Feriche (director d'art, curador, fotògraf i editor del llibre), Pilar Aymerich i Txema Salvans, fotògrafs.

..

Xavier Marcé Carol (regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona).