L’Escola del Mar, una història viva

..
30/08/2024 - 07:51 h

La història de Barcelona va lligada íntimament a la Mar Mediterrània. Per aquest motiu, quan a principis del segle XX es desenvolupen les noves metodologies educatives que afavorien posar els alumnes en contacte amb la natura, la construcció d’una escola a la vora de la mar és una proposició òbvia. Seguint els exemples de l’Escola del Bosc de 1914 i el programa municipal de banys de mar de 1918, l’Escola del Mar és inaugurada l’agost de 1921, encara que l’activitat docent no comença fins el gener de l’any següent.

Situada a la platja dels Pescadors de la Barceloneta al final del Carrer Concòrdia, era un edifici de fusta dissenyat per l’arquitecte Josep Goday sobre pilars de formigó, elevat sobre la sorra, amb parvulari, menjador, aules i auditori. Destinada a infants de família obrera, sovint amb problemes de salut, moltes de les activitats es desenvolupaven a la platja. L’escola també tenia una barca.

Els nens i nenes (l’escola era mixta) gaudien d’un ensenyament sense llibres ni exàmens i participaven en la gestió de la biblioteca, el servei meteorològic i la revista Garbí; els banys i els jocs a l’aire lliure eren una part important de la rutina diària. Vestien uniforme i espardenyes, per evitar malmetre el terra de fusta.

Un cop esclata la guerra civil espanyola, Barcelona és objectiu dels bombardejos de l’aviació legionària italiana amb base a les Illes Balears. El dia 7 de gener de 1938 els bombarders Savoia Marchetti llencen les seves bombes incendiàries sobre el litoral de la ciutat: l’Escola del Mar és destruïda, afortunadament sense cap víctima mortal ni ferits. Aquest gener serà un mes negre per la ciutat comtal, amb nombrosos morts pels bombardejos.

Podem escoltar alguns testimonis de l’època al documental “Han bombardejat una escola”, que s’ofereix dins el programa d’activitats del Centre de la Platja, el diumenge 8 de setembre a les 12h. Al llarg del mes de setembre, al mateix Centre  podràs visitar l’exposició “Una escola a trenc d’onada” (de dimarts a diumenge, de 10 a 14 h). Aquesta va ser creada a partir d’un projecte per l’alumnat de 4t de la ESO de l’Institut Salvat i Papasseit. Mitjançant eines de fabricació digital com una talladora làser i una impressora 3D facilitades per l’Ateneu de fabricació de la Fàbrica del Sol, els va permetre construir al llarg del curs una maqueta de l’Escola del Mar. Un exercici de recuperació històrica local del barri que va vincular a l’alumnat amb el passat i amb la seva anàlisi.