Tierno Galván, Pere Calders, Pi i Margall i Pere Falqués, protagonistes de les novetats de tardor

Comencem el curs amb una desena de novetats editorials entre les quals destaquen quatre figures clau per entendre la nostra història i cultura: els polítics Enrique Tierno Galván i Francesc Pi i Margall, l'escriptor Pere Calders i l'arquitecte municipal Pere Falqués.

..
02/09/2024 - 17:23 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Si després de llegir l’entradeta d’aquest article us pregunteu perquè l’alcalde madrileny Tierno Galván també va ser un personatge influent a Catalunya només cal que us fixeu en el subtítol del llibre: Els papers de Tierno Galván. La rivalitat Madrid-Barcelona dels primers ajuntaments democràtics, a la venda a l’octubre. Una rivalitat que va ser també col·laboració entre els primers alcaldes democràtics d’ambdues ciutats, els quals van sumar esforços per superar l’estat de bancarrota en què van trobar-se les arques municipals respectives.

L’autor del llibre, Àlex Masllorens, ha bussejat entre els documents de l’arxiu personal d’Enrique Tierno Galván cedit pel seu fill a la Biblioteca Pública Arús de Barcelona i a l’hemeroteca de diferents mitjans de comunicació.

Publicacions al novembre

El nou llibre anual de Barcelona Llibres en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona sortirà a la venda al novembre: Pere Calders. Escriptor i dibuixant. De Barcelona a Mèxic, de Julià Guillamon. Mostra una faceta menys coneguda de Calders: dibuixant publicitari, ninotaire, dissenyador de cobertes de llibres i autor de gravats d’enciclopèdia.

En coedició amb l’editorial Àmbit es publicarà Pere Falqués. L’arquitecte municipal de la Barcelona modernista, de Joan Molet. Falqués va ser l’arquitecte municipal de Barcelona entre el 1889 i el 1916, coincidint amb el període immediatament posterior a l’Exposició Universal del 1888.

L’hidra del federalisme. Francesc Pi i Margall, amb textos del mateix Francesc Pi i Margall i direcció i coordinació de Xavi Milian i Roc Sola, respectivament, és una coedició amb Tigres de Paper. El llibre dissecciona tres punts centrals del pensament pimargalià: el federalisme, el socialisme i la qüestió colonial. La majoria dels textos s’han traduït al català per primer cop.

Nous catàlegs d’exposicions municipals

A més, aquesta tardor surten a la venda els catàlegs de les exposicions “100 objectes d’IKEA que ens hauria agradat tenir a Vinçon” (Disseny HUB), “Per què la guerra?” (Born CCM) i “Emocions” (Museu Frederic Marès).

Al setembre surt a la venda el tercer volum de ‘Les opcions de Barcelona’, dedicat a Cerdà, del MUHBA. A l’octubre es publicarà Hiperrevolucionaris i supergais, que ens explica la història de la publicació La pluma i de la Coordinadora de Col·lectius per l’Alliberament Gai (CCAG).

Aquesta tardor publicarem també en coedició Barcelona, retrat d’una ciutat, amb La Fàbrica, i Biociutats. Quan les ciutats segueixen les lleis de la natura, amb Actar Publishers.

Per últim, destaquem dues reedicions de les quals ens sentim molt orgullosos i orgulloses: Dibuixem drawing Barcelona, amb dibuixos amb llapis, aquarel·les i tinta dels principals ‘sketchers’ barcelonins; i Rebel·lió. La vaga dels lloguers del 1931, sobre la crisi després de l’Exposició Universal del 1929, que va deixar els obrers sense feina i sense habitatge.