Club de lectura a mida: Cuina i mercat (sense barbàrie!)

Club de lectura a mida i taller. 18 d'octubre i 14 de novembre. Al Mercat de la Concepció i a la Biblioteca Sofia Barat. Club de lectura amb Maria Nicolau

Us proposem un cicle de dues activitats on tractarem la cuina i l’alimentació a partir del llibre “Cuina! o barbàrie” de Maria Nicolau. Començarem amb un taller participatiu al Mercat de la Concepció el 18 d’octubre i el 14 de novembre ens trobarem amb l’autora del llibre a la Biblioteca Sofia Barat.

TALLER 

  • Divendres 18 d’octubre a les 18 h, al Mercat de la Concepció: “Cuina i mercat: la ciència darrere un plat” a càrrec d’Alejandra Leiva Pérez. Entrada lliure.

No és cap misteri que la cuina és química. Les explicacions científiques bàsiques de fenòmens culinaris ens poden ajudar a saber com hauríem de tractar els ingredients per tal d’aconseguir una preparació desitjada. Quan s’ha de posar la sal quan fem un brou i per què? És igual l’ordre en què afegim els ingredients d’un pastís? Què fa que un pastís s’infli al forn? Què determina la temperatura a la qual cuinem un bistec? I unes verdures? Com evitar que se’ns talli la maionesa? Per què cal fer un tall a les castanyes per torrar-les? En aquest taller participatiu compartirem consells per treure el màxim profit als aliments en el dia a dia a partir de conceptes científics pràctics.

Alejandra Leiva es llicenciada en Humanitats i en Nutrició i Dietètica. Actualment està realitzant la seva tesi doctoral a la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC. Ha participat en projectes de recerca sobre història de la diabetis, història de la nutrició, medicina de guerra i acció humanitària.

CLUB DE LECTURA AMB MARIA NICOLAU

  • Dijous 14 de novembre a les 18 h, a la Biblioteca Sofia Barat. Club de lectura amb Maria Nicolau: “Mercats o barbàrie: la cuina catalana a través de la història”.  Juanjo García-Granero conversarà amb l’autora i cuinera Maria Nicolau. Entrada lliure (25 places reservades per a participants del club que facin preinscripció el dia 9 de setembre a les 16 h). Places limitades.

Juanjo García-Granero es doctor en Arqueologia i investigador de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del CSIC. Especialitzat en l’arqueologia i història de l’alimentació, la seva recerca explora les arrels prehistòriques del que comunament s’anomena “cuina tradicional”, incloent-hi la catalana.

Activitats gratuïtes. Preinscripció amb carnet de biblioteca (25 places de club de lectura). Places limitades.