Medicina complementària i integrativa

Des del 2004, la Biblioteca Sofia Barat ofereix una col·lecció de llibres que informen de pràctiques que provenen de la medicina no convencional, i que ajuden a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones.

La col·lecció, d’interès per a professionals, estudiants i públic en general, ha permès oferir un nou espai de lectura i de coneixement a la biblioteca.

Les pràctiques de la medicina complementària i la integrativa són diferents en els fonaments i en la metodologia.  Es diferencien en l’origen històric, la base teòrica, la tècnica de diagnosi, la pràctica terapèutica i la seva relació amb la medicina estàndard, la qual cosa en fa difícil una definició de conjunt més enllà del comú denominador de no estar basada en el mètode científic. Poden incorporar la medicina tradicional, remeis casolans, creences espirituals o concepcions noves del guariment.

A la col·lecció hi trobareu documents de temàtica molt diversa amb un denominador comú: l’enfocament holístic de la salut, que considera la ment, el cos, l’esperit i el medi de l’ésser humà com un tot indivisible.

Àmbits temàtics: homeopatia, acupuntura, digitopuntura i xiatsu, reflexoteràpia, osteopatia, aromateràpia, musicoteràpia, risoteràpia, massatge terapèutic, meditació i mindfulness, reiki, ioga, pilates, medicina ayurvèdica, txikung, taitxí, plantes medicinals – fitoteràpia, dietoteràpia, medicina natural, medicina xinesa i txakres.

La biblioteca organitza mensualment xerrades informatives amb la col·laboració del Centre Mèdic Integral i altres centres i professionals especialitzats en la temàtica.

Des de l'any 2020 també ofereix tallers de biblioteràpia en els quals la comunicadora literària Laura García (Booklife) recomana lectures de ficció que ajuden a entendre i analitzar diferents sentiments i emocions del nostre dia a dia. La prescripció lectora ha girat entorn dels següents temes: creativitat, dol, resiliència, amistat, alegria i il·lusió.