El CC Matas i Ramis, conjuntament amb el CC Guinardó, el CC Sant Andreu i el Espai Jove Boca Nord, al 2023 vàren obrir la 3a convocatòria Mirada pilot per a projectes de comissariat emergent, amb l’objectiu de realitzar una proposta expositiva composada per tres itineràncies i tres activitats paral·leles. Es convoca a joves, de manera individual o col·lectiva, de fins a 35 anys.

El projecte seleccionat ha generat un discurs curatorial seleccionant exclusivament quatre artistes participants en l’edició del Festival Stripart 2023. El projecte serà exposat durant 2024 al CC Matas i Ramis, al el Espai Jove Boca Nord i en el CC Sant Andreu.

El projecte seleccionat comptarà amb l’acompanyament de l’equip tècnic de la xarxa. El suport econòmic a la producció i honoraris seran de 400 € pels honoraris comissari/a, 400 € en honoraris dels artistes (100 € per a cada participant), 250 € de suport a la producció d’activitats i 100 € per a la producció gràfica d’exposicions.

PROJECTE GUANYADOR

La pesta (o estètiques d’una antropologia postpandèmica).

“L’art, com la pesta, convida l’esperit a un deliri que exalta llurs energies; (…) doncs impulsa els homes a què es vegin tal com són, fa caure la màscara, descobreix la mentida, la debilitat, la hipocresia del món, revela a les comunitats el seu poder obscur, la seva força oculta, les convida a fer front al seu destí, en una actitud heroica i superior, que mai no haurien assolit d’altra manera”. (Antonin Artaud, El teatro y su doble)

L’art, com la pesta, pertorba el repòs dels sentits, allibera l’inconscient reprimit i incita a la rebel·lió. La finalitat de l’art, com la de l’apestat, és la seva pròpia vitalitat, en una revolta que lluny d’esdevenir dogmàtica pretén, en un darrer estrat, comprendre l’existència humana afectant la sensibilitat dels qui la viuen, en la seva cruel transformació.

El trauma postpandèmic ha modificat la idiosincràsia generacional en una tragèdia sense èxode; tal com ocorre periòdicament en els cicles de destrucció atàvica. Un cop més, ètica i estètica s’han vist sacsejades rere el desastre per una aproximació social a la transcendència carregada, però, d’immanència. 

La pesta és la darrera exposició de l’artista i curadora Auri Alós, que en el marc del projecte de comissariat emergent Mirada Pilot es pregunta per aquesta història humana interminable, recercant les tendències espirituals de les noves generacions a manera d’antropologia del desconfinament. Des de l’antropocentrisme i culte als ideals de bellesa distorsionats per imatges filtrades a xarxes socials; al sincretisme més místic del new age i la seva capitalització per l’estil de vida wellness: impulsos viscerals per la reconnexió amb l’ancestral es codifiquen i massifiquen com a resposta al malestar existencial col·lectiu. 

Amb el ritual com a base civilitzadora, la creació artística esdevé una via per alliberar-nos de patiments passats… Però la catarsi -des de l’art o la pesta- és una crisi que solament es pot resoldre amb la mort o la sanació.

La pesta és una exposició itinerant amb el suport del Centre Cívic Guinardó, desenvolupada al Centre Cívic Matas i Ramis (del 25 de gener al 28 de febrer), a l’Espai Jove Boca Nord (del 7 de març al 3 d’abril) i al Centre Cívic Sant Andreu (del 10 d’abril al 8 de maig).

Les peces dels artistes Paula Catalán, Carlos Klett, David Urazán i Hina Vagina han sigut seleccionades del festival de creació jove StripArt, així com les activitats de mediació per Abril Carretero, Sophia Tweed Ahmad i Cinta Tort, que conviden a transitar cada itinerància des de perspectives múltiples.

Categories: Agenda