Agenda del Casal

Dijous, 29/09/2022

ESCOLA DE SALUT DE LA FONT D'EN FARGUES

Horari: 11:00

Del 29 de setembre fins a l'1 de desembre es posen en marxa els tallers de l’escola de salut de la Font d’en Fargues per a persones grans.

Activitats gratuïtes en un espai d’aprenentatge dinàmic i participatiu, orientades a un envelliment actiu i saludable.

Places limitades.

Informació i inscripcions CAP Horta, Centre de Serveis Socials Horta i Casal Font d’en Fargues.

Organitza: CAP Horta

 

CICLE CONTRA EL SILENCI - EXPOSICIÓ: 'UNA MIRADA A L'EXTREMA DRETA MÉS PROPERA A LA NOSTRA REALITAT'

Horari: 11:00

Exposició del cicle Conta el silenci on trobem:

- Un reportatge fotogràfic de l’obra original "Crònica d’una esperança" de l’any 1985 al Casal (material cedit per Rafael Aguilar).

- Una panoràmica del nazisme durant el període que li va tocar viure a l’Anne Frank.

- I Reportatges fotogràfics cedits pel fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs:

Plus ultra. Un recull gràfic de l’altre actor del procés independentista català durant l’etapa 2009 - 2014. L’ultrapatriotisme, la catalanofòbia, l’odi al migrant i la nostàlgia franquista van fer un còctel perillós per a la convivència que va gaudir, en general, d’un silenci sepulcral per part de la majoria de la premsa espanyola. 

Nazis Raus. On documenta com 250 neonazis alemanys es van manifestar sense cap mena d’impediment a la ciutat alemanya de Jena contra “el feixisme d’esquerres” i “l’estrangerització d’Alemanya” el dia que es conmemorava el 127è aniversari del naixement d’Adolf Hitler.

Presentació de l’exposició a càrrec del comissari Guillem Ruppmann i de l’editor Jordi Panyella de Pol·len edicions el divendres 30 de setembre al vespre, després de la conferència inaugural de Rafael Aguilar.

Podeu visitar l'exposició al passadís del teatre del 30 de setembre al 31 d'octubre al passadís del teatre del Casal de manera lliure.

Consulta totes les activitats que hi haurà del 30 al 25 d'ocutbre al cicle Contra el silenci a través del tríptic.

Organitza: Grup d’Arxiu i Memòria de l’ACFF

Emmarcat dins el cicle dels divendres culturals de l’AVVFF

FESTIVAL EMPODERA'T: 'LA INAUGURACIÓ'

Horari: 11:00

Presentació de la imatge guanyadora de l’edició 2022 i de la programació del festival.

Lloc: Al Casal de Barri La Barraca - Carrer Llobregós, 107

L’acte conclourà amb l’espectacle de clown de carrer “La inauguració” de cia. Las Kakofonicas.

Organitza: Casals de Barri d'H-G i SP Montbau

EXPOSICIÓ: 'RESIGNIFIC-ACCIÓN'

Horari: 17:00 a 14:00

Resignific-Acció és una sèrie fotogràfica que resignifica, de manera crítica, cinc obres d'arts pictòriques famoses.

A partir de les narratives presents en cada pintura -les oficials i les amagades en la significació de la peça i en les diverses etapes des de la ideació a la realització i exposició de la mateixa- vull crear, per cada obra, un punt de partida per a una reflexió crítica sobre un tema específic present en la nostra actualitat (patriarcat i perspectives de gènere, antropocentrisme/ especisme/ecologia, immigració). El meu cos és l'actor principal de la resignificació de les obres.

L'objectiu del projecte és obrir a la reflexió i al debat sobre algunes de les falles socials, moltes vegades tan normalitzades, que ens passen desapercebudes en el dia a dia. A través de l'actualització i la resignificació de pintures famoses, el receptor de l'obra té la possibilitat de transformar-se en actor, qüestionant-se el que potser mai es va qüestionar, donant la benvinguda a preguntes que facin tremolar l'statu quo de la nostra realitat.

Lloc: Espai de la Cafeteria 'La Font Gastro Bar'

Organitza: Associació Casal Font d'en Fargues

XERRADA FORMATIVA SOBRE DIVERSITAT LGTBI+

Horari: 18:00 a 19:00

El Festival Empodera't organitza aquesta xerrada formativa sobre diversitat LGTBI+ amb Sandra Toledano, secretària de l'associació Ahora dónde refugee i psicòloga especialitzada en el col·lectiu LGTBIQ+.

En aquesta xerrada parlarem sobre el sexe biològic, identitat de gènere, orientació sexual i expressió de gènere. Els pilars de la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

Dimecres a les 18 h al Casal Mas Guinardó.

Entrada lliure.

Organitza: Casals de barri d'Horta - Guinardó, Festival Empodera't

CINEFÒRUM DEL CICLE CONTRA EL SILENCI de la pel·lícula "SENSE DESTÍ"

Horari: 19:00

Divendres 7 d'octubre cinefòrum sobre la pel·lícula “Sense destí”, basada en la novel·la d'Imre Kertéz (Premi Nobel 2002) a les 19 h.

Preu: 3 euros. Per aquesta activitat no és necessari fer reserva prèvia.

Hi haurà servei de cafeteria. Recomanable reservar si voleu sopar al Casal. Podeu trucar al telèfon 687383875

Podeu consultar totes les activitats del cicle Contra el Silenci que tindran lloc del 30 de setembre al 25 d'octubre al tríptic.

Organitza: Grup d'Arxiu i Memòria i FF Cinema

FESTIVAL EMPODERA'T: ESPECTACLE DE CLOWN FAMILIAR ECOFEMINISTA 'HERÈNCIA'

Horari: 18:00

Un espectacle on es tracta la problemàtica de la gestió dels residus al món i ens planteja fer la reflexió: Quina és l’herència que volem deixar als que venen?

Preu: 0€ (activitat subvencionada)

Inscripcions a partir de 29/09 clicant en aquest ENLLAÇ!

*Activitat dins del Cicle del Barcelona Districte Cultural i Festival Empodera't.

Organitza: Associació Casal Font d'en Fargues, Barcelona Districte Cultural i  Casals de Barri d'H-G i SP Montbau

FOTO FÒRUM: 'TERTÚLIA FOTOGRÀFICA'

Horari: 19:00

T'agradaria saber què pensen altres persones de les teves fotos?

Doncs vine al Foto Fòrum del Casal, porta la teva fotografia, millor en paper, però també serà benvinguda si la portes en un llapis de memoria.

Comparteix l'experiència, entre tothom la comentarem i podràs escoltar opinions i suggeriments.

Prova-ho! És, sens dubte, una activitat enriquidora.

Una trobada entre amants de la fotografia creativa. Parlem sobre diversos aspectes relacionats amb el món de la fotografia.

Coordina: Antonio Limpo

Organitza: el Racó de la Foto

Activitat oberta i gratuïta.

ESPECTACLE DE CIRC: 'R.A.R.'

Horari: 17:30

RAR és relació humana expressada des del moviment, amb el circ, el teatre gestual i el clown com a eines d’expressió.

Un univers on no hi ha codis socials que defineixin: ni les relacions humanes, ni la manera de viure.

Per a nens i nenes a partir de 6 anys.

Preu: 0€ (Activitat subvencionada)

Accés lliure (sense inscripció).

Dins del Cicle del Barcelona Districte Cultural

L'ESPECTACLE ES FA AL PATI DE L'ESCOLA FONT D'EN FARGAS (ACCÉS PER C/ PINTOR PRADILLA, 5)

Organitza: Associació Casal Font d'en Fargues 

TAULA DE DEBAT DEL CICLE CONTRA EL SILENCI: "PASSAT I PRESENT DEL FEIXISME A EUROPA I EL MÓN"

Horari: 19:00

Divendres 14 d'octubre a les 19 h.

En aquesta taula de debat s’exposarà de la mà de diferentes persones expertes aspectes diversos en l’època i en el lloc, de règims feixistes que van servir per deshumanitzar L’ALTRE fins a justificar la seva desaparició ètnica o política. Als episodis històrics dictatorials del passat s’hi afegeix el creixent augment de l’extrema dreta actual, a casa nostra i en molts països del nostre entorn. 

A continuació us detallem les intervencions:

"La importància de le Memòria Històrica" a càrrec de Dory Sontheimer - Farmacèutica i escriptora. 

A través de la troballa de set caixes, on està guardada tota la història de la seva família centreeuropea víctima de l'Holocaust, entre el període del 1933 al 1945 ha estudiat la història d’aquest període i del que havia passat a la família. Reflecteix la importància del record de la història per conèixer la realitat i intenta transmetre-la per evitar que fets així tornin a passar.

 "L'holocaust espanyol. El franquisme espanyol: el feixisme exitós i persistent" a càrrec de Xavier Díez - Historiador i escriptor.

El franquisme va representar la versió espanyola dels moviments totalitaris d’origen feixista a l’Europa d'entreguerres. Com el nazisme alemany, el feixisme italià, o moltes altres versions locals, presentava elements comuns i singulars. En la conferència ens tractarem de fixar en la creació del discurs feixista espanyol, els orígens vinculats al militarisme, al seu torn fruit dels fracassos colonials i de l'experiència violenta de la guerra del Marroc, així com el mètode del terror emprat abans, durant i després de la guerra civil. Caldrà parar especial esment als objectius, mètodes i conseqüències de l’aplicació d’aquest règim polític que va acabar tenint èxit i que, respecte a la capacitat de repressió interna, va resultar estadísticament més sagnant que a Itàlia o Alemanya. De la mateixa manera, mirarem d'aproximar-nos a les conseqüències perdurables d’una versió del totalitarisme que, a diferència de Hitler i Stalin, no va passar per cap procés judicial ni se’n van dirimir responsabilitats.

"Islamisme: versió del feixisme a l'Orient Mitjà" a càrrec de Nazanin Armanian - Politóloga iraniana.

En línies generals, el totalitarisme més agressiu i l’economia de mercat són els dos punts d’unió entre el feixisme clàssic i fonamentalisme al poder, fenomen que va aparèixer de cop a finals de la dècada dels vuitanta quan els EUA van decidir patrocinar-lo i armar-lo com una eina política per contenir l’avenç del socialisme a l’Orient Mitjà i Amèrica llatina. Així, s’instal·len de forma subtil i sigil·losament els primers règims d’extrema dreta després de la seva espectacular derrota a la Segona Guerra Mundial, perquè després com a moviment amb el suport dels EUA s’estengui per gran part del món, amb el mateix discurs, però amb diferents vestidures i accents.

 

"Com bregar amb l'ascens de la ultradreta?" a càrrec d'Héctor Sánchez Margalef - Investigador del CIDOB (Barcelona Centre for Internacional Affairs)

Farem una fotografia del moment actual de l’extrema dreta als països de la UE, analitzarem què ha passat en aquests últims 30 anys per veure proliferar els partits d’extrema dreta, i debatrem sobre possibles solucions per fer-li front en les societats democràtiques.

Preu: Gratuït

Podeu consultar totes les activitats del cicle Contra el Silenci que tindran lloc del 30 de setembre al 25 d'octubre al tríptic.

Organitza: Grup d'AIM

FESTIVAL EMPODERA'T: 'FESTA DE CLOENDA'

Horari: 11:00

No et perdis la festa de cloenda del Festival Empodera't

Engegarà amb una trobada d’entitats i col·lectius feministes del Districte Horta-Guinardó.

Participarà el grup de percussió de dones TAMBOLÀS.

Rocío Raval serà la mestra de cerimònies d’aquesta gran festa! I ens farà ser partícips d’un riure que empodera.

Acabarem amb el concert vermut de la banda 'COMO UNA OLA'.

Organitza: Casals de Barri d'H-G i SP Montbau

SORTIDES FOTOGRÀFIQUES: 'MONTSENY'

Horari: 08:00

Primera trobada del curs al Montseny!

Ens trobarem a les 8h al mateix Casal però és imprescindible confirmar l’assistència per poder coordinar la disponibilitat de vehicles enviant un correu al racofoto@gmail.com, afegiu nom i telèfon.

En cas de qualsevol contratemps contactar als telèfons 649 46 19 01 - 629 24 35 20.

Al final del cicle es faran murals de les fotos seleccionades i exposats en el Casal.

Activitat oberta a tothom.

Organitza: Racó de la Foto

ACTIVITAT AJORNADA! CÀPSULA FORMATIVA: 'SOM EL QUE MENGEM'

Horari: 00:00

Us informem que aquesta activitat queda AJORNADA. Més endavant la tornarem a programar. Disculpeu les molèsties.

Parlarem d’una alimentació saludable i sostenible i explicarem un sistema senzill per elaborar dietes personalitzades i millorar l’estat físic en general.

A càrrec de Ramón Calvet, Dietista, auditor en seguretat alimentària i quiromassatgista.

Preu: 0€ (Activitat subvencionada)

Organitza: Associació Casal Font d'en Fargues

DIVENDRES CULTURAL: 'RESIDU ON VAS? TENIM CLAR QUÈ HEM DE LLENÇAR I COM A CADA CONTENIDOR?'

Horari: 19:30

T'agradaria saber què passa amb els residus que llences i on van a parar?

En aquest taller, parlarem dels residus que generem a casa i a la ciutat i ens ajudarà a ser conscients de l'impacte urbà tant dels residus sòlids com aquells que no ho son. 

També compartirem entre les persones participants bones pràctiques vers els residus i generarem el compromís de reduir el seu ús de manera activa en el nostre dia a dia.

A càrrec Berta Segura Lleonart: Educadora ambiental experta en intervenció social. Educadora i coordinadora d'experiències d'aprenentatge per servei.

Preu: 0€ (Activitat subvencionada)

Organitza: Associació de Veïnes i Veïns de la Font d'en Fargues

TEATRE DEL CICLE CONTRA EL SILENCI: "EL DIARI D'ANNE FRANK"

Horari: 19:00 a 11:00

Producció i representació de l’adaptació teatral del Diari d’Anne Frank feta per Francesc Goodrich, Albert Hackett i Pere Puértolas. Amb la participació d’actors i actrius del grup de teatre TdC i la Colla de Teatre Jove Carpe Diem i dels cantants de la Coral Font d’en Fargues.

Sessions: 

Dissabte 22 d’octubre a les 19 h

Diumenge 23 d’octubre a les 18 h

Dimarts 25 d’octubre a les 11 h (passi per a Instituts del Districte H-G) I sessió escolar.

Preu: Taquilla inversa

Entrades disponibles a partir del 30/09 a través del link!

Podeu consultar totes les activitats del cicle Contra el Silenci que tindran lloc del 30 de setembre al 25 d'octubre al tríptic.

Organitza: Grup d'Arxiu i Memòria, TDC teatre, Colla de teatre jove Carpe Diem i Coral Font d’en Fargues

CONSELL DE BARRI DE LA FONT D'EN FARGUES

Horari: 18:30 a 20:30

Participa al Consell de Barri de la Font d'en Fargues.

Organitza: Districte d'Horta - Guinardó