Qui som
Centre Cívic Sant Martí

A finals de la dècada de 1960, l’Instituto Nacional de la Vivienda va construir aquest edifici residencial, aïllat i de set plantes, que havia d’allotjar la secció femenina de la Falange i que es va batejar amb el nom de Residència Gaudí. Aquest és l’origen del nom de l’immoble, que lliga poc amb la sobrietat del seu estil arquitectònic: Edifici Gaudí. L’edifici, però, va quedar sense ús l’any 1977 i la propietat va ser transferida al Ministerio de Cultura.

Un edifici ocupat

El 1977 l’Ajuntament de Barcelona buscava un edifici per instal·lar-hi un Centre Pilot de Serveis Socials, i va aconseguir que el Ministerio de Cultura li’n cedís l’ús. Tot i així, l’Edifici Gaudí seguia buit. És per això que, a finals dels anys setanta, els veïns i veïnes del barri —entre ells, pares i mares de l’únic parvulari que hi havia, que va haver de tancar per manca d’espai, conjuntament amb l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals i altres entitats— van decidir ocupar-lo per reivindicar-ne l’ús públic, i s’hi van començar a fer activitats socials, educatives i culturals. Mentre els veïns demanaven la creació de serveis i equipaments públics a l’edifici, l’Ajuntament en va aconseguir la titularitat l’any 1979.

Neix el Centre Cívic

Finalment, el 12 de desembre del 1982 es va inaugurar el Centre Cívic. L’Escola d’Adults de la Verneda-Sant Martí va ser una de les més actives en la reivindicació d’aquest espai i la unitat que va aconseguir al seu voltant va ser un dels factors clau en la creació, l’any 1987, de la coordinadora d’entitats de la Verneda-Sant Martí VERN.

Arts escèniques i intervencions artístiques

Els projectes que impliquen la població jove del barri i la dinamització del territori són algunes de les prioritats del Centre Cívic Sant Martí, que, d’altra banda, ofereix, juntament amb l’Auditori Sant Martí de Provençals, una programació d’activitats per a tots els públics. Aquí han nascut propostes que han aconseguit ressò més enllà del districte, entre les quals cal destacar la mostra d’intervencions artístiques Perpetracions i el festival d’arts escèniques Mercateatre.

Compartir