"Dissenyem comerç": escoles de disseny i eixos comercials, juntes per dinamitzar el comerç de proximitat

05/10/2020 - 15:39 h

REACTIVACIÓ. Estudiants de disseny, moda, arts visuals, arquitectura o audiovisual treballaran conjuntament amb el teixit comercial de la ciutat. El projecte “Dissenyem comerç” busca impulsar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents.

Per potenciar el comerç de proximitat i reactivar-lo amb propostes transversals i innovadores, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el projecte “Dissenyem comerç”, unint escoles de disseny i eixos comercials per dinamitzar el comerç de proximitat. En aquest programa, estudiants de disseny, moda, arts visuals, arquitectura o audiovisual de les diferents escoles de disseny i indústries creatives de la ciutat treballaran conjuntament amb el teixit comercial de la ciutat per elaborar propostes de dinamització i potenciació del comerç de barri.

“Dissenyem comerç”, impulsat per la regidoria de Turisme i Indústries Creatives juntament amb la regidoria de Comerç, Mercats, Hisenda i Règim interior, Barcelona Activa i el Disseny Hub Barcelona, recollirà propostes per impulsar el comerç de proximitat amb les aportacions de joves talents de les indústries creatives. L’objectiu és arribar a eixos comercials dels deu districtes de la ciutat, en els propers mesos, i implicar al màxim d’escoles de disseny i agents de les indústries creatives en aquest projecte transformador i innovador per al comerç de proximitat de la ciutat.

Primeres accions amb Elisava i l’eix comercial Sants-LesCorts

El primer equip de treball, que servirà de grup focus, està format per l’eix comercial Sants-Les Corts i Elisava,  l’Escola  Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Els i les estudiants han començat aquesta setmana a realitzar les primeres visites i entrevistes a comerços de proximitat d’aquest eix comercial i consumidors per conèixer la situació actual i idear estratègies que reactivin i potenciïn el comerç d’aquests barris, que aplega en aquest eix comercial de Sants-Les Corts els i les comerciants dels carrers Galileu, Vallespir i Joan Güell i els carrers de l’entorn.

Es tracta de què els i les estudiants elaborin propostes per a impulsar el comerç de proximitat a la ciutat de Barcelona a partir d’una mirada transversal i transformadora que inclogui temes de comunicació, serveis, esdeveniments, senyalització, amb especial èmfasi en la reactivació del comerç post Covid-19.

El projecte també busca motivar estudiants de disseny i comerços de la ciutat de Barcelona per a la visibilització tant dels valors del comerç de proximitat com del disseny, en ambdues direccions; incloent en el procés de disseny als diferents agents: estudiants, comerciants i veïnat a través d’accions i tallers creatius que es puguin desenvolupar en espais públics i/o municipals del territori, alhora que donar visibilitat al projecte i compartir el procés amb la ciutadania.

Un projecte per reactivar el comerç

Aquesta acció és una de les mesures que es treballen des de l’àrea d’Economia, treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, articulada des del CECORE municipal (Centre de Coordinació de la Resposta Econòmica), i emmarcada en l’objectiu de potenciar les indústries creatives, recollit en la Mesura de Govern sobre l’impuls de les indústries creatives a Barcelona de finals de 2019.

L’Ajuntament ha editat la guia de serveis “Barcelona mai s’atura. Guia pràctica de serveis”, amb les principals 55 mesures en marxa a escala municipal. El document és un directori digital i en paper que recull 55 mesures engegades pel Consistori sobre ajuts i iniciatives en marxa per donar suport al teixit empresarial, emprenedor i econòmic de Barcelona davant la situació provocada pel Covid-19. Se’n distribuiran més de 24.000 exemplars impresos a mercats i comerços de tots els districtes de la ciutat, i es pot consultar i descarregar online a la web de Barcelona mai s’atura.