Joves talents del disseny i comerciants tanquen amb èxit una nova edició del programa Dissenyem Comerç

04/03/2024 - 09:58 h

IMPULS. El programa Dissenyem Comerç ha connectat l’alumnat de diversos centres de formació en disseny i joves talents de la indústria creativa amb 8 entitats comercials de la ciutat. L'objectiu, ajudar a impulsar encara més el comerç dels barris.

Potenciar el comerç de proximitat i reactivar-lo amb propostes transversals i innovadores. Aquest és l'objectiu principal que mou cada any l'Ajuntament de Barcelona a impulsar el projecte Dissenyem Comerç. Es tracta d'un programa que uneix escoles de disseny i talents creatius de la ciutat amb entitats del teixit comercial. Juntes, creen projectes enfocats a dinamitzar els comerços dels barris de Barcelona.

Aquestes darreres setmanes s’han presentat al públic els fruits de la darrera edició 2023/2024. En total, el programa ha ajuntat 8 agents de disseny amb 8 eixos i associacions comercials de la ciutat. Les noves propostes s’han materialitzat al llarg de l’any 2023 i han comptat amb un finançament de 223.000 euros provinents de l’impost turístic.

Des del seu naixement el 2020, Dissenyem comerç ha posat sobre la taula una vuitantena de projectes. El procés de selecció per determinar el projecte a cada barri s’ha fet de manera consensuada amb cada associació de comerciants. Barcelona Centre de Disseny ha dirigit i coordinat tot el procés amb les entitats, l’encàrrec als equips creatius i producció de les propostes. Els projectes seleccionats mostren la diversitat i riquesa de les idees aportades, així com el potencial creatiu del talent jove de la ciutat.

Les propostes

Durant el darrer trimestre de 2023 i els mesos de gener i febrer de 2024, s’han anat organitzant diverses presentacions públiques per donar a conèixer el resultat de cadascun dels projectes de l’última edició del programa Dissenyem Comerç. Enguany, les iniciatives que s’han tirat endavant han estat:

    • Cor Horta amb Studioapart. El projecte ha consistit en la creació d’un joc amb plafons de grans dimensions que reprodueixen cinc tipologies diferents de botiga de barri. Els nens i nenes poden jugar-hi adoptant el rol de comerciants. També es van dissenyar els objectes més representatius de cada comerç en peces de fusta. Es va organitzar una jornada familiar on els infants van poder gaudir-ne i emportar-se les peces a casa.
    • Born Comerç amb Olga Capdevila i exalumnes Massana. A partir del personatge històric del Bastaix, l’equip de disseny ha desenvolupat una narrativa molt especial que convida el visitant a fer una ruta pels establiments emblemàtics. Durant l’acte es va crear un Bastaix de mida real cocreat per l’equip creatiu i la gent del barri.
    • Sagrera Activa amb Rebobinart. Durant diverses setmanes, un artista del col·lectiu Rebobinart ha decorat les persianes dels comerços amb grafitis personalitzats que reprodueixin el rostre dels propietaris i propietàries de les botigues associades. En total, han estat una trentena de persianes. A principis de desembre, es va fer una ruta per les botigues per donar a conèixer la proposta a la gent del barri.
    • Eix Sants Les Corts amb Salva Fàbregas. Amb el títol Pedalant Sants-Les Corts, el tàndem entre l’Eix Sants Les Corts i Salva Fàbregas han ideat un punt mòbil de promoció i visibilització dels comerços, en bicicleta elèctrica.
    • La Rambleta amb Suave Estudio; l’Eix Poblenou amb Folch Studio; Gràcia Central amb Bold i el nou Eix Fabra Virrei amb l’Equip ESDAPC. Cada equip de dissenyadors i dissenyadores ha treballat a desenvolupar una campanya de comunicació o en millorar la imatge gràfica de les seves associacions comercials, seguint les necessitats i indicacions que els va expressar cadascuna.

Dissenyem Comerç és una iniciativa impulsada per la regidoria de Turisme i Indústries Creatives, juntament amb la regidoria de Comerç, Restauració i Mercats de Barcelona i el Disseny Hub Barcelona, amb la col·laboració del Barcelona Centre de Disseny (BCD).