Premiats de la 22a edició
Premis Mercats de Barcelona Jordi Maymó
Premi a la millor iniciativa col·lectiva: Associació professional del mercat del llibre dominical de Sant Antoni
“Després de vuitanta anys d’història rebre el premi és un gran reconeixement. És com una injecció per a nosaltres i per al món cultural en general, sobretot després de les obres de remodelació”. Així s’expressa la presidenta de l’Associació Professional del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni, Fuensanta Garcia, després de rebre el Premi Comerç de Barcelona en la categoria Mercats de Barcelona - Jordi Maymó a la millor iniciativa col·lectiva. El jurat ha valorat la tasca que duu a terme l’associació adaptant-se als nous temps sense renunciar a l’essència del mercat, tot donant al visitant un valor afegit a aquest singular espai de trobada barceloní.
Premi a la millor iniciativa individual: Cansaladeria Francesc Miravitlles del Mercat del Besòs
El comerç de proximitat té en compte criteris de producció locals i beneficiosos per al consumidor final, i també és una font generadora de dinamisme a la ciutat. La cansaladeria Francesc Miravitlles, ubicada al Mercat del Besòs, n’és un dels millors exemples. Per això, el jurat l’ha considerat mereixedor del Premi Mercats de Barcelona - Jordi Maymó a la millor iniciativa individual.
Premi Albert González a la tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat
Premi: Josep Escofet
Josep Escofet ha rebut el Premi Albert González per la seva tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat. “L’Albert González va ser un gran gurú del comerç, tenia una gran saviesa. De fet, vaig començar a participar al món del comerç gràcies a ell, així que el reconeixement és una gran satisfacció personal”, explica Escofet.
Menció especial: Sergi Calafell
El gran dinamisme comercial i social que té el barri de Gràcia no és casualitat. És fruit d’anys d’esforços i lluita incansable de persones com Sergi Calafell que, per la seva trajectòria professional, els valors i la implicació en el comerç de proximitat, ha rebut la menció especial del Premi Albert González per la seva tasca de contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç de la ciutat. “Aquest reconeixement per al petit comerciant treballador, que té un horari dur i uns comptes a quadrar cada dia, és un agraïment”, comenta Calafell.
Premi al comerç innovador
Premi: Panes Creativos
El jurat destaca Daniel Jordà i Panes Creativos com a exemple d’artesà creatiu que ofereix un producte alineat als nous corrents gastronòmics, sense perdre l’arrelament a l’entorn. Per Jordà, “aquest reconeixement dignifica el Gremi del pa i el comerç artesà”, alhora que “durant uns dies posa el focus a Nou Barris i mostra que no tot passa al centre de la ciutat”.
Menció especial: Freeel Electric Bikes
Freeel Electric Bikes és un projecte jove que incorpora de manera integral aspectes com el disseny, la mobilitat la usabilitat, l’estalvi i la tecnologia, i que, a més, no oblida el valor que té el punt de venda com a punt de connexió amb el client. Aquests són els motius que han valorat els membres del jurat a l’hora d’atorgar una menció especial a aquest establiment. “El que hem fet tots aquests anys és escoltar i adaptar-nos al que els barcelonins volien”, comenta el gerent de l’empresa, Daniel Tizón.
Premi al comerç de proximitat
Establiment guanyador: Eroica Caffè Barcelona
L’Eroica és una cursa ciclista italiana que va inspirar Graciela Nowenstein i Miguel Santalices a obrir un cafè amb aquest nom ara fa poc més d’un any, l’estiu de 2018. Actualment, és molt més que un punt de trobada, perquè també reuneix apassionats de les bicis clàssiques de la nostra ciutat en un cafè de tradició italiana. Tot això i el fet de treballar amb producte local, de proximitat i de primera qualitat han fet que aquest establiment hagi estat guardonat amb el Premi Comerç de Proximitat. “Rebre un reconeixement per part de l’Administració ens anima a continuar amb més força”, explica Santalices. I continua: “El premi ajuda a fer més gran el comerç de proximitat i viceversa”.
Menció especial: Associació d'amics i comerciants de la Plaça Reial
El Premi al Comerç de Proximitat ha concedit una menció especial a l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial, que enguany fa vint anys i que, al llarg de la seva trajectòria, ha defensat un model de comerç que fa ciutat, alhora que ha vetllat per la bona convivència amb els veïns. Aquests són els motius que el jurat ha valorat a l’hora d’atorgar-li el reconeixement. “Aquest premi és un motiu d’orgull per a nosaltres. I dic nosaltres perquè a l’associació sempre pensem col·lectivament. Tots els associats som diferents, però el denominador comú és que volem el millor per a la plaça”, explica la gerent de l’associació, Patricia Radovic.
Premi al comerç sostenible
Establiment guanyador: Back to ECO
Tot va sorgir quan una biòloga i una ambientòloga van concebre la idea que la sostenibilitat fos quelcom popular, proper, fàcil i divertit. No és l’inici d’un conte: és l’origen de Back To Eco, un establiment de l’Eixample que transforma vells texans en nous productes tèxtils (bosses, motxilles o samarretes) a través de criteris sostenibles i de producció local. “Quan comprem o consumim productes estem fent una elecció del món on volem estar”, comenta Núria Nubiola, una de les fundadores de Back to Eco que acaba de rebre el Premi al Comerç Sostenible per la seva contribució a l’economia circular. A més, l’establiment promou la integració de persones amb risc d’exclusió social.