La comunitat sikh es reuneix cada diumenge al gurdwara, el temple on hi ha el tron que conté les escriptures sagrades (el Guru Granth Sahib). Allà, es llegeix el Guru Granth Sahib, es fan cants religiosos i es comparteix un dinar gratuït amb tothom qui ho vol. A banda de les trobades dominicals al gurdwara, a les cases sikhs també hi sol haver un petit espai amb el text sagrat, davant del qual els sikhs fan les pregàries diàries.
Les persones sikhs es lleven cada matí abans de l’alba, es renten per purificar-se i durant una llarga estona mediten el nom de Déu (Naam) i llegeixen els textos sagrats. Aquesta meditació la practiquen tot el dia. Abans de sopar també fan una pregària i abans d’anar a dormir recorden una vegada més el nom de Déu, reflexionen sobre tot allò que han fet donant gràcies i demanant tenir un nou dia.
Així doncs, la pregària és un dels trets principals de la comunitat sikh. A més a més, també la caracteritza el treball honrat i l’ajuda a les persones més desafavorides.
A banda d’aquestes pràctiques que són comunes entre tots els sikhs, hi ha un col·lectiu de persones que han decidit formar part de la khalsa, una estructura que agrupa la comunitat dels «sikhs purs». Aquestes persones segueixen, a més a més, altres preceptes. Els homes reben el nom de singh, que significa ‘lleó’, i les dones, de kaur, que vol dir ‘princesa’. I tots ells, homes i dones, segueixen el manament de les cinc k:
Calendari de festivitats
La comunitat sikh disposa del calendari Nanakshahi, a partir del qual es determinen les festivitats sikhs.
Gener
5: Naixement del Guru Gobind Singh, desè i últim guru.
Abril
14: Baisakhi, commemoració de la creació del khalsa, l’estructura que agrupa als «sikhs purs», aquells que compleixen «les cinc kas» i que han passat el ritual per poder ser khalsa.
Novembre
4: Naixement del Guru Nanak, fundador del sikhisme.
Alimentació
La majoria de persones sikhs són vegetarianes i tenen prohibit el consum d’alcohol. Tampoc consumeixen ous.
Recepta culinària. Karah parshad
Què és?
El karah parshad és una boleta dolça que s’ofereix a totes les persones que van al gurdwara. És de mala educació i irrespectuós refusar aquest oferiment, ja que el parshad es concep com una benedicció del guru, com un signe d’igualtat i unitat. També simbolitza que tot allò que les persones rebem a la vida és dolç perquè ve del guru.
És servit i s’agafa amb les mans.
Què necessitem?
- 1 tassa de farina de blat refinada
- 1 tassa de margarina clarificada (o ghee)
- 1 tassa de sucre morè
- 3 tasses d’aigua
- 2 cassons d’acer inoxidable
- 1 espàtula per remenar
- 1 bol d’acer inoxidable
Ho preparem així:
El lloc on es prepara el parshad i els utensilis que es fan servir per preparar-lo han de ser ben nets. La persona que prepara el parshad també s’ha d’haver rentat tota sencera abans de preparar el dolç.
En un cassó, feu bullir l’aigua amb el sucre. Mentrestant, reciteu el Guru Granth Sahib. En l’altre cassó, desfeu la margarina o el ghee. Mentrestant, reciteu el Guru Granth Sahib.
Quan la margarina o el ghee estigui desfet, afegiu-hi la farina. Remeneu els ingredients mentre continueu fent la recitació.
Remeneu contínuament la barreja de la farina amb la margarina o el ghee i seguiu recitant.
Quan la barreja estigui cuita, afegiu-hi l’aigua amb el sucre sense parar de remenar àgilment. Continueu la recitació.
Quan la barreja sigui uniforme, retireu-la del foc.
Poseu el karah parshad en un bol d’acer i tapeu-lo amb una tela neta.
Poseu el vol en un tamboret de quatre potes a davant del Guru Granth Sahib.
Reciteu les primeres cinc estrofes i la darrera estrofa de l’Anand Sahib en veu alta, de manera que la comunitat ho pugui sentir.