El sikhisme
Quan?
El sikhisme té els orígens cap a l’any 1469 a la regió índia del Panjab. Va ser allà on nasqué el que es considera el primer mestre del sikhisme: el guru Nanak. Nanak va predicar un missatge de germanor universal, de rectitud, de justícia i de devoció a un Déu únic, enmig d’una realitat marcada per les tensions i el conflicte entre hinduistes i musulmans. Va viatjar per tota l’Índia dirigint-se a homes i dones de totes les castes, rebutjant les injustícies i la hipocresia. Nanak va establir les bases del sikhisme, però l’estructura completa es va anar forjant gràcies als deu gurus que el van succeir.
Les persones sikhs creuen en un únic Déu, que és totpoderós, i el seu llibre sagrat és el Guru Granth Sahib. Sovint, aquesta comunitat religiosa ha estat perseguida i massacrada; sempre ha fet tot el possible per defensar les seves creences i això li ha donat fama de guerrera.
El sikhisme és la cinquena religió en nombre de seguidors arreu del món. Es considera que actualment hi ha uns vint-i-cinc milions de sikhs, situats especialment a l’Índia, al Regne Unit i a Canadà.
Qui?
Qui es considera que són les persones o personatges que van propiciar la creació del sikhisme? I els sikh d'avui, els vols conèixer?
El guru Nanak
El guru Nanak va ser el fundador del sikhisme i el primer dels deu gurus humans que reconeix aquesta religió. Va néixer a l’actual Pakistan i era fill de pares hindús. Des que tenia aproximadament cinc anys, va mostrar especialment interès per l’espiritualitat i la meditació. Molt jove, va decidir marxar de casa i retirar-se al bosc per aprofundir en la recerca religiosa.
Quan tenia uns trenta anys, Nanak va desaparèixer tres dies i, en tornar a fer-se present, va manifestar que no hi havia hinduisme ni islam, que eren les religions que en aquells moments tenien presència a la regió. Nanak volia donar a conèixer uns principis nous. Des d’aleshores, Nanak va viatjar per difondre les seves creences, promulgant uns principis molt poc habituals aleshores: defensava que no hi hagués discriminació per casta, per religió ni per sexe.
Finalment, casat i amb dos fills, venerat per hinduistes i musulmans, es va quedar a viure al Panjab, on va fundar el poble de Kartapur, des d’on va oferir els seus ensenyaments als seus seguidors, els sikhs, que vol dir ‘deixebles del mestre’.
El guru Gobind Singh
El guru Gobind Singh va néixer l’any 1666 i va ser el desè i últim guru, fill del penúltim guru vivent. Des de petit, Gobind Singh va ser format per dominar diverses llengües i entrenat militarment en un imperi en el qual la població índia era oprimida per la població persa. En aquest context d’opressió, quan tenia nou anys va veure com l’emperador executava el seu pare, i així fou com assumí el títol de desè guru prematurament.
Gobind Singh tenia una malformació física que el feia exageradament més alt que la resta de persones, fet que li donava avantatge en les lluites amb arma blanca, habituals en el seu context. Quan tenia setze anys, havent-se encarregat d’allistar adeptes militars (seria l’origen de l’estructura religiosomilitar anomenada khalsa, ‘la comunitat dels purs’, que agruparia tots els sikhs que estiguessin disposats a donar la vida pel sikhisme), va començar a presidir la cort sikh. Des d’aquell moment, va estar sempre en estat de guerra en contra de les autoritats mogoles (musulmanes), que van matar l’any 1704 més de 32.000 soldats sikhs, així com els quatre fills petits de Gobind Singh. Després d’assassinar l’emperador mogol, Gobind Singh va defensar abolir qualsevol acte violent en contra de la religió, fos la que fos.
Va morir assassinat l’any 1708.
A Barcelona
Harmanpal Singh Sants 17 anys
Chandandeep Kaur Poble nou 16 anys
Què?
Les conviccions fonamentals
El guru Nanak va predicar un missatge de germanor universal, de rectitud, de justícia i de devoció a un Déu únic. Es va adreçar a homes i dones, rebutjant la hipocresia i les injustícies; en contra, per tant, del sistema de castes, que divideix la societat en grups jeràrquics als quals es pertany des de l’inici fins al final de la vida.
Les persones sikhs creuen que aquest Déu únic, venerat per totes les religions amb noms diferents, és impossible de definir. Déu, diuen, no té cap forma concreta; per descriure’l cal admetre la impossibilitat de definir-lo. Quan van preguntar al guru Nanak quin era el nom de Déu, va respondre: «Sat Nam», ‘la veritat és el Seu Nom’.
El guru Nanak va ensenyar que la voluntat supera el fatalisme i la predestinació, que podem desenvolupar la nostra bondat i que les persones tenim cos i ànima: quan morim, l’ànima va al país de Déu i el cos perd tot el seu valor.
Els textos fonamentals
La comunitat sikh té un únic text sagrat, el Guru Granth Sahib. Després de la mort del desè guru es va establir que ja no hi hauria més successors i que el llibre seria el mestre, el pilar de la religió, ja que el text recull els ensenyaments de tots els gurus, missatgers de Déu, i conté tota la doctrina sikh.
El guru Angad, el segon guru, havia creat un alfabet senzill de llegir i de comprendre destinat exclusivament a finalitats religioses, i així és com està escrit el Guru Granth Sahib. Aquest alfabet és el gurmukhi.
Guru Granth Sahib
Sat Nam Waheguru.
La Veritat és una.
El seu nom és Veritat.
Creador de l’Univers.
Més enllà de la por, més enllà de la venjança.
Més enllà de la mort, d’allò que no té forma.
Existeix per si mateix.
És un regal diví.
(Medita)
Va ser Veritat al principi.
Va ser Veritat en totes les èpoques.
És Veritat inclús ara.
Nanak diu que la Veritat hi serà sempre.
(Inici. L’himne continua):
Pensant, pensant no obtens el concepte de Déu, encara que el conceptualitzis mil vegades.
El veritable silenci no pot ser aconseguit, encara que estiguis absort en meditació.
L’avarícia del cobejós no és saciada, encara que es col·leccionessin carregaments de riquesa.
Centenars de milers d’assoliments en saviesa no aporten l’alliberament.
Com es pot arribar a ser veritable? Com es pot arribar a trencar la xarxa de les mentides?
Obeint voluntàriament el manament de Déu, oh Nanak, la Voluntat que està preestablerta.
Bhagat Kabir
Quan estava distret
el Veritable Guru em va mostrar el bon camí.
Des de llavors vaig abandonar ritus i cerimònies,
vaig deixar de banyar-me en aigües sagrades.
No toco la campana al temple,
no poso l’ídol al seu tron,
no adorno amb flors les imatges.
Desprenent-te de la roba,
mortificant el teu cos i aniquilant els teus sentits
no l’afalagues.
L’ésser humà bondadós i que practica la rectitud,
que es manté inalterable entre els interessos del món,
que considera totes les criatures de la terra com a ell mateix,
aquest arribarà a ser immortal:
el Veritable Déu habita sempre en ell.
Lliure d’orgull i d’envaniment, assoleix el Nom Veritable.
On?
On són els centres de culte de Catalunya? I a Barcelona? Busca'ls al mapa!
El sikhisme a Catalunya
El sikhisme és present a Catalunya des de finals de la dècada del 1980. El primer temple sikh (gurdwara) que es va obrir a la ciutat de Barcelona ho va fer l’any 1995. A Catalunya hi ha milers de persones sikhs, la gran majoria procedents del Panjab indi.
Nombre de gurdwares per comarca a Catalunya*
*Dades de 2014. Font: Direcció General d'Afers Religiosos, www.mapareligios.cat
Presència a Barcelona
Podeu trobar tots els centres de culte de la ciutat en aquest plànol.
Nombre de gurdwares per districte a Barcelona*
*Dades de 2016. Font: Oficina d'Afers Religiosos
Plànol de centres de culte a Barcelona
Podeu trobar tots els centres de culte de la ciutat en aquest plànol.
Com?
La comunitat sikh es reuneix cada diumenge al gurdwara, el temple on hi ha el tron que conté les escriptures sagrades (el Guru Granth Sahib). Allà, es llegeix el Guru Granth Sahib, es fan cants religiosos i es comparteix un dinar gratuït amb tothom qui ho vol. A banda de les trobades dominicals al gurdwara, a les cases sikhs també hi sol haver un petit espai amb el text sagrat, davant del qual els sikhs fan les pregàries diàries.
Les persones sikhs es lleven cada matí abans de l’alba, es renten per purificar-se i durant una llarga estona mediten el nom de Déu (Naam) i llegeixen els textos sagrats. Aquesta meditació la practiquen tot el dia. Abans de sopar també fan una pregària i abans d’anar a dormir recorden una vegada més el nom de Déu, reflexionen sobre tot allò que han fet donant gràcies i demanant tenir un nou dia.
Així doncs, la pregària és un dels trets principals de la comunitat sikh. A més a més, també la caracteritza el treball honrat i l’ajuda a les persones més desafavorides.
A banda d’aquestes pràctiques que són comunes entre tots els sikhs, hi ha un col·lectiu de persones que han decidit formar part de la khalsa, una estructura que agrupa la comunitat dels «sikhs purs». Aquestes persones segueixen, a més a més, altres preceptes. Els homes reben el nom de singh, que significa ‘lleó’, i les dones, de kaur, que vol dir ‘princesa’. I tots ells, homes i dones, segueixen el manament de les cinc k:
- La Khalsa i el manament de les cinc k
- Kesh
Dur els cabells i la barba sense tallar i a cobrir-se amb un turbant com a símbol de respecte al Creador. - Kangaa
Portar una pinta de fusta, per tenir cura del cos. - Kirpaan
Portar una daga, com a compromís de defensa dels humils, els dèbils i els innocents. - Karaa
Portar un braçalet d’acer, símbol de les anelles d’una mateixa cadena que els uneix amb la Veritat. - Katcheraa
Portar roba interior especial, per respecte a l’energia procreadora.
- Kesh
El gurdwara
El lloc de culte dels sikhs és el gurdwara. De fet, però, la raó principal de l’existència d’un gurdwara no és el culte en si, sinó el fet de ser el lloc on es guarda el Guru Granth Sahib. Així, si en les tradicions monoteistes occidentals (judaisme, islam, cristianisme) són els llocs de culte els que tenen el llibre, en la religió sikh són els llibres els que tenen lloc de culte.
El gurdwara es divideix en tres estances: la primera és on els sikhs preguen i el lloc on s’exposa el Guru Granth Sahib durant el dia, situat a sobre d’un altar. La segona és un espai reservat on es col·loca el llibre durant la nit, amagat de la vista dels visitants. I la tercera, finalment, és la cuina-menjador, on els sikhs celebren els àpats rituals (langar). L’estructura del gurdwara és, doncs, com la d’una casa, on en aquest cas la figura principal que hi resideix és el Guru Granth Sahib, que és cuidat i atès pels sikhs com si es tractés d’una persona.
Temple Daurat (Amritsar, Índia).
Gurdwara provisional establert a Barcelona en el marc del Fòrum Universal de les Cultures (2004), durant el Parlament de les Religions del Món.
Les parts del gurdwara
A. “Llibre” o “text” sagrat
Els sikhs l’anomenen Guru Granth Sahib (“Noble Llibre que és el Guru”) o, també, Adi- granth. No se’l considera un simple llibre sinó un guru, el “Mestre Viu i Etern”.
B. Habitació del Guru. (Sachkhand, “regne celestial de la veritat”)
La presència del Guru Granth Sahib comporta una sèrie d’obligacions per a tenir-ne cura i tractar-lo amb el màxim respecte. Se’l tracta ben bé com a un guru humà i, per exemple, també té la seva habitació i el seu llit propis.
C. Espai per l’àpat comunitari (Langar)
Una de les tradicions més característiques dels sikhs, practicada als temples d’arreu. Es tracta d’un àpat comunitari, beneït i ofert gratuïtament a qualsevol visitant, sense distinció d’origen, religió, casta, etc.
D. Espai per a la meditació (Simran)
Els sikhs es lleven molt d’hora per llegir himnes escrits pels gurus continguts en les escriptures sagrades i ho segueixen fent al llarg de tot dia.
Font: Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Escola Pia
Valors ètics i morals
Les persones sikhs donen molta importància a la vida de família, i valoren molt la vida en comunitat i l’esperit de servei als altres. S’esforcen per seguir una vida de rectitud. Un dels seus principis és treballar honradament per ser un exemple per a la família i la societat. A més, reparteixen els guanys amb les persones més necessitades com a mostra de generositat. Als seus temples sempre s’ofereix menjar i hospitalitat gratuïts.
Des de sempre, els sikhs han cregut en la igualtat entre totes les persones, ja que consideren que ningú no és superior a l’altre. Això els ha dut a establir la igualtat entre religions, castes i també entre homes i dones. De fet, va ser el tercer guru qui va fer possible que les dones ocupessin, per primera vegada a l’Índia, càrrecs espirituals destacats.
Calendari de festivitats
La comunitat sikh disposa del calendari Nanakshahi, a partir del qual es determinen les festivitats sikhs.
5 de gener | Naixement del Guru Gobind Singh, desè i últim guru. |
14 d'abril | Baisakhi, commemoració de la creació del khalsa, l’estructura que agrupa als «sikhs purs», aquells que compleixen «les cinc kas» i que han passat el ritual per poder ser khalsa. |
4 de novembre | Naixement del Guru Nanak, fundador del sikhisme. |
Alimentació
La majoria de persones sikhs són vegetarianes i tenen prohibit el consum d’alcohol. Tampoc consumeixen ous.
Recepta culinària. Karah parshad
Què és?
El karah parshad és una boleta dolça que s’ofereix a totes les persones que van al gurdwara. És de mala educació i irrespectuós refusar aquest oferiment, ja que el parshad es concep com una benedicció del guru, com un signe d’igualtat i unitat. També simbolitza que tot allò que les persones rebem a la vida és dolç perquè ve del guru.
És servit i s’agafa amb les mans.
Què necessitem?
- 1 tassa de farina de blat refinada
- 1 tassa de margarina clarificada (o ghee)
- 1 tassa de sucre morè
- 3 tasses d’aigua
- 2 cassons d’acer inoxidable
- 1 espàtula per remenar
- 1 bol d’acer inoxidable
Ho preparem així:
El lloc on es prepara el parshad i els utensilis que es fan servir per preparar-lo han de ser ben nets. La persona que prepara el parshad també s’ha d’haver rentat tota sencera abans de preparar el dolç.
En un cassó, feu bullir l’aigua amb el sucre. Mentrestant, reciteu el Guru Granth Sahib. En l’altre cassó, desfeu la margarina o el ghee. Mentrestant, reciteu el Guru Granth Sahib.
Quan la margarina o el ghee estigui desfet, afegiu-hi la farina. Remeneu els ingredients mentre continueu fent la recitació.
Remeneu contínuament la barreja de la farina amb la margarina o el ghee i seguiu recitant.
Quan la barreja estigui cuita, afegiu-hi l’aigua amb el sucre sense parar de remenar àgilment. Continueu la recitació.
Quan la barreja sigui uniforme, retireu-la del foc.
Poseu el karah parshad en un bol d’acer i tapeu-lo amb una tela neta.
Poseu el vol en un tamboret de quatre potes a davant del Guru Granth Sahib.
Reciteu les primeres cinc estrofes i la darrera estrofa de l’Anand Sahib en veu alta, de manera que la comunitat ho pugui sentir.
Per saber-ne més…
Pel·lícules
Algunes pel·lícules on el sikhisme és protagonista.
Música
Com sona el sikhisme?
Sabies que…
Els temples sikhs tenen tots un espai que utilitzen com a menjador gratuït obert a tothom, independentment de les seves creences o la zona de procedència. El del Golden Temple es considera el menjador gratuït més gran del món: serveix més de 100.000 àpats cada dia.
L’ús del casc com a protecció dels motoristes, ciclistes i paletes ha estat motiu de debat en algunes ocasions, ja que a Catalunya és obligatori, però alguns sikhs que utilitzen turbant demanen que es faci una excepció en el seu cas, tal com passa al Regne Unit o al Canadà (i a l’Índia, és clar), on els sikhs queden exempts de l’ús obligatori d’aquesta protecció.