Amb el lema “Barcelona shaping urban futures. Step into the city of tomorrow”, l’estand municipal a l’Smart City Expo World Congress presenta projectes ambiciosos i transformadors per construir una ciutat climàticament neutra, competitiva i equitativa. Es tracta d’una trentena de propostes d’iniciatives de transformació com les xarxes de fred i calor, l’habitatge industrialitzat o els reptes urbans i de projectes per a la mobilitat sostenible o d’aplicació directa a la vida quotidiana de la ciutadania. S’emmarquen en tres grans línies de treball: projectes de transformació urbana, projectes d’innovació digital i coneixement i projectes d’economia i competitivitat.
Per primera vegada es mostrarà l’aplicació de què disposa el personal d’inspecció de neteja, que incorpora dades i informació en temps real del recorregut dels vehicles de neteja i de recollida de residus. L’aplicació, que es troba en una fase inicial d’implantació, permetrà fer els ajustos necessaris al servei de manera immediata davant de qualsevol incidència o necessitat, seguint un procés de millora contínua.
Els assistents al congrés també podran veure i provar la primera versió, en fase de prova, del Digital Twins, el bessó digital de la ciutat de Barcelona, que els pròxims anys esdevindrà una eina clau de planificació urbanística.
Reptes d’innovació urbana
La Fundació BIT Habitat presentarà dos nous reptes d’innovació urbana: un per millorar el servei de la xarxa de bus de Barcelona i l’altre per fomentar l’ús dels circuits esportius de la ciutat per part de les dones.
També s’hi presentaran el panot del segle XXI, resultat d’un repte anterior de la fundació i que ja s’està instal·lant a l’eix verd del carrer dels Almogàvers, i les maquetes dels projectes de regeneració urbana d’edificis d’habitatges amb sistemes innovadors sostenibles.
A l’estand municipal també hi haurà la maqueta de la promoció de 45 habitatges industrialitzats que s’ha aixecat en quatre setmanes al barri del Besòs i el Maresme, a partir de mòduls tridimensionals construïts a la fàbrica, el robot ARI d’atenció social a persones grans o les bústies intel·ligents refrigerades dels mercats, entre d’altres.
Espai de trobada i connexió
L’Àgora és la zona de networking informal de l’estand municipal, que funcionarà amb una agenda pròpia durant tot el congrés. En aquest marc es presentaran els resultats del projecte Scorewater, impulsat per Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) i finançat per la Unió Europea, que estudia els hàbits ambientals i de salut de la població de Barcelona a través de l’anàlisi de les aigües residuals.
A partir de la instal·lació de dispositius i sensors en tres punts de la ciutat, Sant Gervasi, el Carmel i el Poblenou, durant quatre anys s’han recopilat dades que permeten conèixer millor quins productes d’higiene s’utilitzen i quins residus es llencen al desguàs o analitzar la presència de drogues, medicaments, estimulants o nicotina, entre d’altres.
Emprenedoria, marca Barcelona Activa
Una part de l’estand se cedirà a nou empreses que han passat pels serveis de Barcelona Activa i que actualment estan desenvolupant algun projecte a la ciutat perquè hi puguin exposar els seus treballs. Hi destaquen ginys físics, com ara Seabots, un dron marí per controlar la qualitat de l’aigua; Sitep, un dron helicòpter amb una càmera embarcada amb reconeixement i identificació de persones; Etecnic, el punt de recàrrega de vehicles elèctrics, o Lobèlia, amb un mostrador de visió per satèl·lit de la Terra.
Barcelona Activa és un dels impulsors del Tomorrow.Blue Economy, un congrés paral·lel a l’Smart City Expo per promoure i desenvolupar el potencial de l’economia blava i fomentar la preservació dels recursos marins i oceànics com a motor de creixement econòmic. Hi participaran experts, científics, empreses, empreses emergents i institucions que compartiran solucions i experiències per avançar en aquest camí basat en la innovació, un enfocament interdisciplinari i la col·laboració publicoprivada.