Barcelona obre una oficina al DHub per recrear memòries perdudes amb IA

L’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques que presenta el Disseny Hub Barcelona (DHub) és un projecte impulsat per l’estudi creatiu Domestic Data Streamers amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i Ciutat Proactiva BIT Habitat.

..
21/05/2024 - 11:17 h - Smart City Ajuntament de Barcelona

Barcelona obre l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques al Disseny Hub Barcelona (DHub) fins al 29 de juliol. Es tracta d’un projecte especulatiu impulsat per l’estudi creatiu Domestic Data Streamers, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Convocatòria d’ajuts a la innovació urbana, La Ciutat Proactiva, que impulsa la Fundació BIT Habitat.

L’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques és un espai al servei de la ciutadania per reconstruir i recuperar visualment totes aquelles memòries que mai no van ser enregistrades i que avui estan sota l’amenaça de caure en l’oblit. L’objectiu és crear un arxiu de memòries visuals reconstruïdes amb IA que ajudin les generacions futures a entendre i preservar la història del seu passat.

El projecte utilitza la intel·ligència artificial generativa (GEN-AI) per reconstruir visualment a través d’imatges i vídeos els records de les persones que visitin l’Oficina. Aquesta tecnologia fa de palanca intergeneracional: convida les persones grans de la ciutat a recrear les seves memòries i involucra les generacions més joves en el procés per reconstruir-les.

Aquest procés es desenvolupa en dues fases. En la primera, es fa una entrevista a la persona participant que vulgui recuperar visualment les seves memòries, entrant en detall sobre alguna vivència en concret escollida per aquesta persona. Paral·lelament, es generen les imatges amb intel·ligència artificial a partir del testimoni personal i s’entreguen a la persona al final de la sessió.

Un nucli creatiu obert a tothom 

Qualsevol persona pot demanar cita per reconstruir visualment les seves memòries a l’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques. Aquesta oficina disposa d’un equip especialitzat en l’ús d’aquesta nova tecnologia, així com en el procés per recrear aquest tipus de records. Cada sessió té una durada d’entre 45 minuts i 1 hora, en què es genera un testimoni escrit i visual de la història personal de cadascú.

La proposta és part del projecte de recerca Memòries Sintètiques de l’estudi creatiu Domestic Data Streamers, format per dissenyadors, investigadors, artistes, programadors, científics de dades i periodistes que exploren com expressar i treballar amb nous llenguatges de dades a través de la comunicació, el disseny, la interacció, la robòtica, la IA, els webs, les performances o el disseny d’espai. A més, per a aquest projecte, l’estudi ha comptat amb el suport de col·laboradors com Ojalá Projects o Gennís Senén.

Solucions innovadores per millorar la convivència

L’Oficina Ciutadana de Memòries Sintètiques és un dels projectes guanyadors de La Ciutat proactiva 2023, la convocatòria anual de la Fundació BIT Habitat de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar projectes d’innovació urbana. En concret, l’edició del 2023 perseguia solucions innovadores que impactessin en la millora de la convivència a la ciutat, finançant el 80% del cost dels projectes guanyadors. Tots els projectes guanyadors de les convocatòries de La Ciutat Proactiva tenen l’oportunitat d’implementar les propostes en entorns reals i poder validar la consecució dels impactes previstos.

Des de la primera convocatòria de La Ciutat Proactiva, el 2020, ja són un total de 29 projectes impulsats, en el marc de l’estratègia de posar la innovació urbana al servei de la ciutat i al servei dels barcelonins i barcelonines.