Barcelona presenta la STEAMConf 24 per abordar els reptes de l’educació, la ciència i la tecnologia

Hi ha un programa de 72 activitats, que tindran lloc al campus de la Ciutadella de la UPF i en altres espais de la Ciutadella del Coneixement.

..
16/04/2024 - 13:38 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

Entre dijous 18 i dissabte 20 d’abril, Barcelona presentarà la novena edició de la conferència internacional d’aprenentatge STEAMConf Barcelona, que pretén aprofundir en la interacció entre una xarxa creixent de centres educatius i experts locals i internacionals compromesos amb la transformació educativa i la ciència i la tecnologia d’avantguarda. En la trobada hi participaran destacats investigadors locals i internacionals sobre aprenentatge integral en ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques (les denominades STEAM).

L’acte inaugural tindrà lloc dijous 18 d’abril, a les 18.00 hores, amb representants de les institucions coorganitzadores (Fundació Ciència en Societat, UPF, UPC, BIST i Institut Angeleta Ferrer de Barcelona) i col·laboradores (Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya). Per part de la Generalitat, hi assistirà la consellera d’Educació, Anna Simó i, per part de l’Ajuntament de Barcelona, la gerent de l’Àrea d’Economia i Promoció Econòmica, Laia Claverol.

El campus de la Ciutadella de la UPF serà l’escenari central de la STEAMConf. Barcelona 2024, juntament amb l’Espai Vela de la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC, la Fundació Pasqual Maragall i el parc de la Ciutadella.

Més de setanta activitats sobre educació i STEAM

El programa d’aquesta edició, que consta d’un total de 72 activitats, conjugarà la mirada d’experts, investigadors i referents de l’educació, la ciència i la tecnologia d’arreu del món amb la mirada dels mestres que treballen a les aules i la dels mateixos estudiants. Des de la perspectiva internacional, la trobada vol contribuir a enfortir les aliances i la cooperació entre els professionals i investigadors d’aquests àmbits tant d’Europa com de l’Amèrica Llatina.

Durant la conferència, s’oferiran converses amb dotze reconeguts experts internacionals sobre educació i STEAM: Rochelle Gutiérrez, professora d’educació matemàtica de la Universitat d’Illinois (EUA), María del Mar Patrón Vázquez, cofundadora i codirectora d’Habla Teacher Institutes de Mérida (Mèxic), Nuvia Crisol Ruland, científica, artista i professora de la High Tech High Graduate School of Education (HTH-GSE) de San Diego (EUA), Sunny Down Summers i Alaina Carter, de la New Harmony High School de Nova Orleans (EUA), Randi Williams, experta en interacció robots-humans, IA i educació, del MIT MediaLab Massachusetts (EUA), Scott Bold, transformador de sistemes educatius de Belfast (Irlanda), Diane Brancazio i Justin Schmidt, experts en projectes maker, per ajudar a implementar noves metodologies a partir de la tecnologia a les aules i Barbara Donnici i Elèna Sofia Paoli de la Fondazione Reggio Children (Itàlia).

Les 24 activitats restants seran tallers per explorar i aprofundir en aspectes concrets del procés d’aprenentatge. En diverses de les activitats, prendran part professorat i personal investigador de la UPF. Els ponents de la UPF de la STEAMConf són Davinia Hernández-Leo, directora del grup de recerca en Tecnologies Interactives i Distribuïdes per a l’Educació (TIDE), del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, Patricia Santos Rodríguez i Khadija El Aadmi Laamech, investigadora i estudiant de doctorat també vinculades a TIDE, Lela Melón, directora executiva del projecte Benestar Planetari i professora associada de sostenibilitat en dret empresarial a ESCI-UPF, José Luis Martí, professor de filosofia del dret i i recercador en teoria de la democràcia del Departament de Dret, i Roger Cuartielles, professor i investigador del Departament de Comunicació de la UPF i membre i formador de la plataforma Learn to Check.

Més informació