Barcelona segueix consolidant-se com a pol d’emprenedoria tecnològica a Europa

L’informe de l’Observatori Barcelona 2023, que és una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona, fa una radiografia de la fortalesa de la ciutat en els indicadors econòmics i empresarials que la situa com la 8a ciutat més atractiva del món per a visitants i emprenedors.

Vista aèria del Port de Barcelona.
08/05/2024 - 13:17 h - Smart City Ajuntament de Barcelona

L’informe 2023 de l’Observatori de Barcelona, una iniciativa promoguda per l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona que aquest any arriba a la seva 21a edició, consolida la capital catalana com a ciutat capdavantera en sectors com la tecnologia, la ciència i la recerca i ratifica el seu atractiu per al talent internacional.

En un context econòmic complex, en plena recuperació postpandèmica i marcat per la inflació i l’enduriment de la política monetària, Barcelona manté bons indicadors macroeconòmics i demostra ser una ciutat resilient. Així s’observa en els 35 indicadors que recull l’informe i que fan referència als següents àmbits: activitat econòmica, qualitat de vida i cohesió social, mercat laboral i formació, societat del coneixement, turisme i preus i costos. I que aquest any inclou, a més, dos indicadors nous: resiliència i innovació.

Barcelona escala una posició en el rànquing mundial de ciutats preferides per treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding Global Talent 2024 de The Boston Consulting Group (BCG), que situa la capital catalana en el vuitè lloc de la taula per davant de ciutats com Tòquio, Los Angeles i París. Barcelona avança, així, entre les deu ciutats preferides per al talent global. Aquest estudi sobre la força de treball i les seves preferències en un context de globalització es basa en una àmplia enquesta en línia (la Global Talent Survey), que responen més de 150.000 persones de 188 països.

Barcelona també és la 10a ciutat del món més atractiva per als experts digitals que volen treballar a l’estranger, segons l’informe Decoding the Digital Talent Challenge de BCG.

Barcelona és la 13a ciutat digital del món i la 6a d’Europa, segons la primera edició del rànquing Digital Cities Index, elaborat per Economist Impact, del grup The Economist. Així mateix, Barcelona se situa en el segon lloc del rànquing mundial d’intel·ligència urbana, només per darrere de Seül, segons l’Smart Cities Index Report 2022.

Innovació i ecosistema tecnològic

La capital catalana és la 9a ciutat d’Europa en termes d’innovació segons la catorzena edició de l’Innovation Cities Index, on se situa novament al Top 10 del continent en superar Oslo, Hèlsinki, Istanbul i Moscou, i assoleix la 26a posició al rànquing mundial. 

Pel que fa a l’ecosistema tecnològic, Barcelona repeteix com la tercera ciutat preferida d’Europa per iniciar-hi una start-up, per sisè any consecutiu, segons l’Startup Heatmap Europe Report del 2023.

Barcelona es manté també com el primer ecosistema d’start-ups a Espanya i el 6è a Europa l’any 2023 (segons StartupBlink), entra dins del Top 5 d’ecosistemes emergents del món, i se situa en la 4a posició global, segons el The Global Startup Ecosystem Report 2023 d’Startup Genome. Així mateix, és l’onzena ciutat d’Europa que capta més inversió tecnològica (Atomico).

En l’àmbit de la recerca, Barcelona és la setena ciutat d’Europa en producció acadèmica científica segons el Knowledge Cities Ranking 2022, elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC, que la posiciona en el 22è lloc en el rànquing mundial.