L’Ajuntament de Barcelona s’incorporarà a la Fundació Cotec per reforçar la seva aposta per la recerca i la innovació

El consistori s’adherirà a la fundació com a patró de número amb l’objectiu d’enfortir els vincles amb iniciatives centrades en la promoció de la recerca científica, la tecnologia i la innovació.

..
26/04/2024 - 14:26 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El Ple ha donat llum verda a la incorporació de l’Ajuntament de Barcelona a la Fundació Cotec com a patró de número. Aquest pas pretén enfortir els vincles de la ciutat amb iniciatives centrades en la promoció de la recerca, la tecnologia i la innovació i reforçar el rol de Barcelona com a capital científica. A través d’aquesta adhesió, l’Ajuntament preveu incrementar l’aposta per la investigació, la col·laboració entre diferents sectors, la promoció d’start-ups i empreses innovadores i la sensibilització i formació en temes d’innovació.

La incorporació de l’Ajuntament de Barcelona a la Fundació Cotec implica una col·laboració financera i estratègica per fomentar la innovació i la tecnologia en el marc de la sostenibilitat. El consistori es compromet a fer una aportació anual de 18.000 euros durant un període de quatre anys renovable. L’Ajuntament també participarà de manera activa a les iniciatives de la fundació. Aquesta entitat ja ha estat reconeguda internacionalment amb la creació de Cotec Itàlia (2001) i Cotec Portugal (2003).

La Fundació Cotec per a la Innovació és una entitat sense ànim de lucre que té com a missió principal promoure la innovació i el desenvolupament tecnològic com a eixos fonamentals per al progrés econòmic i social. La seva labor se centra a ser un observatori d’R+D+i a Espanya i proporcionar anàlisis i assessorament en matèria d’innovació, tecnologia i economia. Amb la seva adhesió, Barcelona contribuirà a l’observatori de la fundació des de l’àmbit local. A més, aquest pas permetrà que la ciutat augmenti els espais de trobada amb actors econòmics de primer ordre, amb una forta presència en zones com l’Amèrica Llatina i en camps estratègics com la tecnologia, la ciència i la recerca, l’energia, la salut o la sostenibilitat, entre d’altres.

La fundació compta actualment amb prop d’un centenar de membres, entre els quals hi ha empreses privades i administracions locals i regionals. Les seves activitats es despleguen a través de diverses iniciatives que l’Ajuntament ha considerat d’interès pel que fa al contingut i al potencial. En són exemples, els estudis i anàlisis que la fundació realitza per comprendre les dinàmiques d’innovació i tecnologia, el paper de pont entre el sector públic i el sector privat per impulsar projectes de col·laboració que fomentin la innovació o l’impuls de programes que estimulen la creació de noves empreses, especialment, aquelles que centren la seva activitat en la innovació i la tecnologia.

La fundació també treballa en l’àmbit de l’educació i la formació per fomentar la cultura de la innovació a través d’iniciatives com els programes d’educació STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), cursos de formació professional i altres activitats. També participa en campanyes de sensibilització sobre la importància de la innovació en el desenvolupament econòmic o social i en projectes internacionals que promouen la cooperació en els àmbits de la innovació i la tecnologia, a més d’organitzar esdeveniments i conferències amb experts interessats en aquests àmbits.