Llum BCN: una experiència immersiva que pren l’espai públic

La catorzena edició del festival d’arts lumíniques de Barcelona transformarà els carrers i les places del districte de Sant Martí en un escenari vibrant de creació i innovació, del 7 al 9 de febrer. Amb peces de quinze artistes nacionals i internacionals i d’alumnes de disset escoles de grau universitari de disseny i arquitectura, Llum BCN 2025 es presenta com l’edició del festival més multidisciplinària fins ara i promet un ambient festiu i participatiu, amb més propostes a l’aire lliure i un horari ampliat.

..
20/01/2025 - 16:01 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

El Llum BCN, un festival europeu de referència en l’àmbit de les arts lumíniques i un dels esdeveniments culturals més esperats de la ciutat, arriba a la catorzena edició, del 7 al 9 de febrer, coincidint amb el cap de setmana de les Festes de Santa Eulàlia, amb un programa que converteix l’espai urbà en un nou escenari que, amb l’acció de la llum i combinant art, llum i tecnologia, resignifica l’espai públic.

En aquesta edició, i després de rebre més de 240.000 visitants en l’anterior, el festival amplia els horaris: divendres i dissabte, de 19.00 a 1.00 hores, i diumenge, de 19.00 a 23.00 hores, i s’eixampla també a la via pública amb instal·lacions principalment a l’espai exterior perquè la ciutadania pugui visitar les obres de manera lliure i gratuïta en un ambient festiu i participatiu. De les més de trenta instal·lacions d’enguany, només quatre estaran situades en un espai interior.

El Llum BCN 2025, amb la direcció artística de Maria Güell i la curadoria internacional de Martin Pošta, oferirà peces de quinze artistes nacionals i internacionals i d’alumnes de disset escoles de grau universitari de disseny i arquitectura de la ciutat, a més d’onze instal·lacions d’artistes locals residents al Poblenou i diverses propostes en equipaments culturals i comercials.

Aquesta edició, més multidisciplinària que mai, transcendeix els límits de l’arquitectura i incorpora l’escenografia, la dansa, l’art visual i la fotografia per explorar la llum com a recurs transversal i amb capacitat de redefinir la relació entre les persones i la ciutat, amb una programació que inclou figures com el fotògraf i artista digital Joan Fontcuberta, el cineasta i guionista Isaki Lacuesta i l’escenògrafa i il·luminadora Laura Clos, Closca. També hi presentaran les seves creacions Mouawad + Laurier, Daniel Rossa, Lateral Office i CS Design, Anna Rierola i Rosa Tharrats, entre altres.

El talent emergent de la ciutat es podrà copsar amb la participació d’estudiants de la ciutat que presentaran les obres que han desenvolupat amb l’assessorament i el suport de l’equip del festival. Durant el festival, un comitè expert visitarà les instal·lacions i atorgarà tres premis Talent Jove, en les categories de ciutat, atmosfera i risc, i dues mencions especials.

A més de les propostes oficials, Llum BCN presenta dues instal·lacions +Llum: NexusVision, al Yamaha Light Meeting Point, i Constel·lacions, creada per Goula Figuera Studio per commemorar el desè aniversari del Disseny Hub Barcelona.

Onze instal·lacions més formaran l’apartat Off Llum, organitzat pel Poblenou Urban District, i el Llum BCN Pro esdevindrà un espai de trobada per als professionals de les arts lumíniques i disciplines afins els dies 7 i 8 de febrer.

Per no perdre’s res i afavorir la mobilitat sostenible i l’accessibilitat en transport públic, el festival proposa quatre itineraris diferents, que es poden consultar aquí.

Més informació