Parades intel·ligents i IA per millorar la circulació, els projectes guanyadors del repte d’innovació urbana

Aquestes propostes, presentades per les empreses Buspas i Hayden AI, són les guanyadores del repte llançat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la col•laboració entre l’àrea de Mobilitat i la Fundació BIT Habitat, TMB i Fira de Barcelona per provar solucions innovadores en un entorn real.

..
26/06/2024 - 15:28 h - Smart City Ajuntament de Barcelona

El repte per millorar l’eficiència de la xarxa de bus, proposada per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la col·laboració entre l’àrea de Mobilitat i la Fundació BIT Habitat, l’agència municipal d’innovació urbana, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Fira de Barcelona, ja té dues propostes guanyadores. La convocatòria, llançada el passat mes de febrer, tenia un doble objectiu que els projectes seleccionats busquen resoldre: d’una banda, millorar l’experiència de les persones usuàries, i de l’altra, optimitzar el temps de desplaçament.

Les dues solucions pretenen, per una banda, oferir a les mateixes parades informació i dades en temps real sobre la xarxa de bus en particular i l’entorn viari en general, a la vegada que la pròpia parada recull i proporciona informació del que succeeix al seu entorn i, per l’altre, utilitzar la intel·ligència artificial per detectar des del mateix autobús ocupacions tant del carril bus com de les mateixes parades, amb l’objectiu de millorar la seva velocitat comercial. Ambdues solucions compleixen amb el reglament de protecció de dades (RGDP) a nivell europeu.

Aquest repte va rebre un total de 25 propostes d’empreses d’origen nacional i internacional provinents de diferents països europeus, americans o asiàtics, com n’és exemple Canadà, França o Corea del Sud, gràcies també a la difusió i suport d’Acció a través de la seva Xarxa d’Oficines Exteriors.

Parades de bus intel·ligents

La primera proposta guanyadora, presentada per l’empresa canadenca Buspas, proposa una nova tecnologia per a les parades d’autobús que funciona tant com una pantalla d’informació al passatger, com un centre de dades que transforma la infraestructura existent de la marquesina en un entorn connectat. L’objectiu de Buspas és millorar l’experiència global de les persones usuàries de l’autobús mitjançant la creació d’un sistema d’informació integral i accessible que proporciona actualitzacions i dades en temps real sobre la xarxa de bus, i que alhora ofereix a l’operador informació en temps real del que succeeix a la parada per tal de prestar un millor servei.

La proposta tindrà un calendari de setze mesos entre la producció, el prototipatge, la instal·lació i el test en un entorn real. El projecte rebrà 97.200 euros, que cobriran el 80% del cost total.

IA per millorar la velocitat comercial de l’autobús

La segona proposta, a càrrec de l’empresa nord-americana Hayden AI, utilitza la visió per ordinador, càmeres i sensors amb connectivitat 5G per protegir carrils bus i parades. El sistema, que està instal·lat a l’interior dels autobusos, pot identificar vehicles estacionats que obstrueixen el trànsit i utilitza la tecnologia i la intel·ligència artificial per ajudar a comprendre com on i quan aquestes ocupacions de parades i carrils afecten el funcionament del transport públic. D’aquesta manera, es pot millorar la fluïdesa en el carril bus i optimitzar la seva velocitat comercial

La singularitat del sistema és que es pot instal·lar a l’interior de l’autobús, protegint-lo de les condicions meteorològiques i les afectacions externes, alhora que manté una precisió completa en els sistemes de captació de situacions. A més de la detecció en si mateixa de les ocupacions del carril bus, la tecnologia i la intel·ligència artificial serveixen per ajudar a comprendre com les obstruccions a les parades i  als carrils afecten la velocitat del transport públic.

La plataforma de percepció de Hayden AI carrega només les dades necessàries per detectar actes d’indisciplina en els carrils bus que permetin identificar els punts de la xarxa on es produeix un major descens de la velocitat dels autobusos. El calendari de la prova pilot serà de sis mesos, i rebrà 100.000 euros de finançament, el 50% del cost total.

Els dos projectes premiats tindran, a més, projecció internacional, atès que participaran en la propera edició de Tomorrow.Mobility, que tindrà lloc al novembre conjuntament amb Smart City Expo World Congres al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Barcelona Innova Lab Mobility

Aquesta nova convocatòria s’emmarca en la iniciativa Barcelona Innova LAB Mobility, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’àrea de Mobilitat, BIT Habitat i Fira Barcelona, amb la voluntat de potenciar i facilitar l’execució de proves pilots i nous projectes en l’àmbit de la mobilitat urbana intel·ligent i sostenible per tal de diversificar l’economia de la ciutat i consolidar Barcelona com la capital de la innovació en mobilitat del sud d’Europa.

Aquest és el segon repte de mobilitat que es llança dins d’aquest programa, després que l’any passat s’iniciés amb dues proves pilot centrades en millorar la seguretat en la circulació de les motocicletes, que estan ara en ple desenvolupament.