Reflexions sobre la col·laboració pública i privada en el desplegament de les noves xarxes de connectivitat

Cap a un model de col·laboració eficient per millorar la connectivitat en zones de gran afluència.

..
20/12/2024 - 13:26 h - Urbanisme i infraestructures IMI

El desplegament de les xarxes de telecomunicacions, com el 5G, requereix una col·laboració estreta entre administracions públiques i empreses per optimitzar les infraestructures i millorar la connectivitat en espais amb alta concentració de persones, com estadis, centres comercials i àrees urbanes durant esdeveniments massius.

Experts en telecomunicacions, entre els quals es trobava en Paco Rodríguez en representació de l’IMI, han participat recentment en un col·loqui sobre els reptes i oportunitats del desplegament de les noves xarxes de telecomunicacions, com el 5G, en una jornada organitzada pel Diari Expansión i l’empresa Cellnex, centrada en la col·laboració entre administracions públiques i empreses privades i la millora de la connectivitat en zones de gran afluència.

En aquesta s’ha detectat la necessitat d’una gestió coordinada per racionalitzar les infraestructures i facilitar la instal·lació de sistemes com els Sistemes Distribuïts d’Antenes (DAS) i les “Small Cells”, per garantir un millor servei en esdeveniments esportius, concerts i altres actes multitudinaris.

En aquest context, l’ús d’actius urbans com marquesines i suports publicitaris es presenta com una oportunitat per instal·lar equips de telecomunicacions de manera eficient. La normativa europea obliga a facilitar aquest accés mitjançant mecanismes regulats que asseguren un equilibri entre els interessos públics i privats.

Els experts destaquen que el futur de la connectivitat passa per crear un ecosistema col·laboratiu en què els operadors puguin compartir infraestructures per oferir un servei de qualitat. Aquest model també implica establir marcs normatius clars per agilitzar la tramitació administrativa i fomentar inversions sostenibles.

Des de l’IMI, es treballa per establir les bases d’aquesta col·laboració i consolidar un model que posi la ciutat de Barcelona a l’avantguarda de les solucions tecnològiques més innovadores i sostenibles.

L’IMI juga un paper clau en la definició de les estratègies municipals per a la gestió d’infraestructures de telecomunicacions. Això inclou facilitar l’accés als actius urbans disponibles, com marquesines i suports publicitaris, d’acord amb la normativa europea, i assegurar que aquests recursos es gestionin de manera transparent i eficient per beneficiar tant els operadors com la ciutadania. La implementació d’aquests sistemes no només millora l’experiència de l’usuari, sinó que també genera noves oportunitats de negoci i desenvolupament tecnològic.

Finalment, es conclou en que superar els desafiaments burocràtics i fomentar un diàleg actiu entre els diferents actors del sector és essencial per garantir una experiència de connectivitat òptima per a la ciutadania.

Podeu llegir la noticia completa publicada al diari Expansión fent clic aquí.