Vincles BCN

Descripció / Objectius

Com reforçar i ampliar les relacions socials de la gent gran amb les noves tecnologies.

Vincles BCN és un projecte d'innovació social que té com a objectiu reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles i millorar el seu benestar a través de les noves tecnologies.

El projecte neix per donar resposta a una necessitat cada cop més gran: la d’atendre la gent gran en situació d’aïllament a Barcelona.

A la ciutat, més de 300.000 persones de 65 anys o més viuen soles, 100.000 de les quals superen els 80 anys.

L’Ajuntament de Barcelona es va plantejar aprofitar el potencial de les noves tecnologies per ajudar la gent gran a reduir el sentiment de solitud, enfortir la comunicació amb família i amics i ampliar les relacions socials.

L’objectiu és que les persones grans gestionin les seves pròpies relacions utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Vincles BCN ha desenvolupat una aplicació accessible i molt intuïtiva, dissenyada pensant en aquesta franja d’edat.

L’aplicació, instal·lada a una tauleta amb connexió a internet, permet a l’usuari comunicar-se mitjançant videotrucades i missatges de vídeo o veu. Està disponible en Android i IOS.

La persona usuària disposa de dos grups d’interacció: la seva família i amics i el grup d’usuaris “Vincles”, que el connecta amb altres persones grans de la seva zona amb qui comparteix interessos. En aquest últim grup hi ha un dinamitzador que promou la participació.

La prova pilot del programa es va posar en marxa al principi del 2017 a cinc barris de l’Eixample i Sant Martí. Ara ja s’ha començat a ampliar a tots els barris d’aquests dos districtes i progressivament ho farà a la resta de la ciutat. L’objectiu és arribar a les mil persones usuàries a finals d’any.

El programa Vincles BCN va guanyar el primer premi del Mayors Challenge Europa 2014 que atorga Bloomberg Philanthropies. En una primera fase, el consistori va treballar en el model informàtic per aconseguir la màxima facilitat d’ús de l’aplicació, de manera que les persones grans que formen part del programa puguin fer servir la tauleta de manera autònoma.
 

Notícies

La Biennal de Pensament debat els reptes de la ciutat digital

dl., 17/09/2018 - 10:22h

Ciutat digital. La Biennal de Pensament, que se celebrarà del 15 al 21 d'octubre, dedica un dels seus itineraris a les oportunitats i els reptes que planteja la revolució tecnològica a les ciutats.

Un fòrum mundial abordarà els reptes socials de la tecnologia

dj., 12/07/2018 - 12:52h

Digital Future Society. La Mobile World Capital organitzarà a Barcelona el fòrum internacional Digital Future Society per debatre els reptes socials que planteja la revolució tecnològica i digital.

Economia circular contra la fractura digital

ds., 23/06/2018 - 11:52h

Economia circular. Alencop recull 360 ordinadors vells de l’Ajuntament per restaurar-los i cedir-los a entitats socials i col·lectius vulnerables.

Vincles BCN s’estén a tota la ciutat

dj., 29/03/2018 - 14:17h

Gent gran. El programa, destinat a pal·liar la solitud emocional i social de les persones més grans de 65 anys, arriba aquest mes de març als 73 barris de la ciutat.

Agenda

Trobada 'Ciutat Oberta. Biennal de pensament'

Quan:
Del 15/10/2018 al 21/10/2018
On:
Diferents espais de la ciutat
(Barcelona)

Projecte Comunitari: Associació de Dones Ciberdona

Quan:
Del 31/08/2016 al 31/12/2018
On:
Casal de Barri Cardener
C Cardener 45 (Gràcia)
932 100 803

Taller 'Desconnecta't de les multinacionals i l'obsolescència programada' dins dels actes de la 'Mercè - Associa't a la Festa'

Quan:
22/09/2018
On:
Carpa groga al centre de la Plaça Catalunya
Pl Catalunya 0 (Eixample)

Diada de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació

Quan:
27/09/2018
On:
CosmoCaixa Barcelona
C Isaac Newton 26 (Sarrià-Sant Gervasi)
932126050