DECODE
Projecte europeu per a l'alliberament de les dades per part de la ciutadania.
Les persones han de poder decidir sobre l’ús que es fa de les seves dades i de la seva identitat digital, i poder decidir quines volen mantenir privades o compartir i en quins termes. Barcelona aposta per un nou enfocament de l’ús de les dades, el City Data Commons, que ha de ser un gran pacte social per garantir la sobirania i la privadesa.
Les dades es poden utilitzar per adoptar decisions millors, més ràpides i més democràtiques, promoure la innovació, millorar els serveis públics i apoderar les persones. L’objectiu del projecte europeu DECODE (Decentralized Citizen Owned Data Ecosystems) es desenvolupar tecnologies descentralitzades (com ara blockchain i criptografia) per donar a les persones un millor control de les seves dades.
Barcelona considera les dades com una infraestructura pública, al costat de les vies de comunicació, l’electricitat, l’aigua i l’aire net. Però els ciutadans i les ciutadanes han de ser actius en aquest moment i establir també el nivell d’anonimat que volen, de manera que no se’ls pugui identificar sense un consentiment explícit.
Aquesta infraestructura de dades comuna estarà oberta a empreses, cooperatives i entitats socials locals que puguin generar serveis centrats en les dades i crear un valor públic a llarg termini. El pilot Democràcia Digital i Dades Comunes de DECODE està pensat per imaginar formes de governança de dades més democràtiques i respectuoses amb la privacitat. Els resultats es poden consultar a BCNNow, un visualitzador desenvolupat per l’equip d’Eurocat.
Un altre exemple és el pilot Governança de dades de ciències ciutadanes, on es fan servir sensors ambientals, ubicats dins i fora de casa dels ciutadans i ciutadanes participants, per detectar els nivells de soroll i la contaminació. La tecnologia DECODE permet xifrar i compartir de manera anònima. Finalment, Smart Citizen és una plataforma que connecta dades, persones i coneixement, crea indicadors oberts i eines distribuïdes.