46 iniciatives de la ciutadania de Barcelona en defensa dels drets digitals

Aquest projecte ha estat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, Xnet i el Grup Ciutadà de Polítiques Digitals de Barcelona en el marc de la Coalició internacional de les Ciutats pels Drets Digitals, liderada per Barcelona, Amsterdam i Nova York.

Les iniciatives que presentem són el resultat d’una crida  que l’Ajuntament va dur a terme del 19 de gener al 21 de març de 2021 per documentar què estan fent les forces vives de Barcelona en l’àmbit de la defensa i la promoció dels drets digitals. El resultat és un mapatge que els vol donar visibilitat i crear sinergies.

Iniciatives participants

Promotors

Ressenyem també altres quatre iniciatives interessants que han enviat informació però que no consten en el mapatge perquè han estat considerades fora de l’abast de la crida o massa incipients;

Més informació

L’anàlisi dels projectes rebuts i de la seva priorització s’ha fet des del punt de vista de l’abast de la crida i tenint en compte els criteris següents:

 • La concreció i els resultats, tangibles;
 • la singularitat i/o innovació, lluny de visibilitat habitual o institucional
  i
 • la seva trajectòria en el temps que hagi demostrat que es tracta d’un projecte indispensable.

D’un grup mixt d’expertes i experts, han contribuït a analitzar els projectes rebuts i a distribuir-los en dos trams (*), conjuntament amb Xnet i el Grup Ciutadà per a les Polítiques Digitals, les persones següents:

 • Marc Realp
  Director general de l’Autoritat Catalana de la Competència.
  És doctor i enginyer superior en Telecomunicacions per la UPC, màster per la Universitat de Northumbria, a Newcastle, i postgrau en Desenvolupament Directiu per ESADE - Universitat Ramon Llull. Des del 2016 és director general de l’Autoritat Catalana de la Competència. Té un interès especial en la competència i regulació de l’economia de les dades.

 • Xavier Puig
  Economista i advocat. Especialitzat en antimonopoli i protecció de dades (CIPP/E). Actualment és auditor de Sistemes de la Informació de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

 • Josep Lluís Martí
  Professor titular de Filosofia del Dret a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment, lidera Global Democracy Project, un projecte que estudia formes de democratitzar les institucions globals i les noves tecnologies al servei de la participació ciutadana.

 • Enric Senabre
  Doctor en Filosofia especialitzat en Societat de la Informació i actualment investigador al Centre de Recherches Interdisciplinaires de l’Université de Paris. És una figura històricament activa en l’ecosistema de defensa dels drets digitals a Barcelona.

 • Ricard Espelt
  És llicenciat en Belles Arts (UB) i doctor de la Societat de la Informació i el Coneixement (UOC), expert en l’impacte de les Tecnologies de la Informació i el Coneixement (TIC) en l’àmbit del cooperativisme agroecològic i coimpulsor del projecte artisticodidàctic (des)vestint aliments.

[Nota: Totes les expertes i experts s’han inhibit de participar-hi quan hi podia haver vinculació amb alguns dels projectes. Recordem que no es tracta d’un concurs o premi, sinó de mapar l’ecosistema actiu a la ciutat.]​

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital