Barcelona col·labora en el projecte 5G Catalunya

El projecte 5G Catalunya es desenvoluparà amb la col·laboració de diferents entitats, com ara l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fira de Barcelona, i2cat, Intel i l’escola de negocis IESE.

..
09/06/2021 - 13:49 h - Smart City IMI

El passat 23 de maig va tenir lloc la trobada ‘Diàlegs’, organitzada pel diari La Vanguardia, on hi van participar diferents persones expertes en el sector de les TIC per aportar i debatre sobre la implantació de la tecnologia 5G a la ciutat de Barcelona, i com aquesta impulsarà la seva transformació digital en tota mena d’àmbits: des de l’educació, el consum, el turisme o la comunicació, fins a la seguretat.

El projecte 5G Catalunya està liderat per Cellnex Telecom, el Grup Más Móvil, l’operadora Parlem Telecom, Aumenta Solutions, Atos, consultora Nae, Lenovo iNearby Computing i Red.es. Set casos d’ús del projecte 5G Catalunya es portaran a terme en col·laboració amb diferents organitzacions, tant públiques com privades, entre les quals es destaquen l’Ajuntament de Barcelona, el Mobile World Capital Barcelona, la Fira de Barcelona, el centre de desenvolupament i investigació i2cat, el fabricant de tecnologia Intel i l’escola de negocis IESE.

‘Diàlegs’ va congregar a diversos representants d’algunes de les entitats que col·laboren amb el projecte 5G Catalunya, entre els quals es troben la gerent d’innovació i transició digital de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Continente; el director de tecnologia d’Aumenta Solutions, Javier Campos; el director tècnic d’innovació de Beteve, Jordi Colom; el responsable d’operacions Telco de Palem, Manolo Ginart, i la líder del projecte Cellnex Telecom, Ana Varela que va exercir de amfitriona de la trobada juntament amb el director general adjunt de Godó Strategies Pablo de Porcioles.

La gerent d’innovació i transició digital, Marta Continente, va recalcar la importància que té aquest projecte per a la ciutat, i que seria “impossible sense la col·laboració publico-privada”. “Les tecnologies venen per onades i  aquesta l’hem d’agafar, perquè Barcelona vol ser pionera. Si ho aconsegueix continuarà sent una ciutat competitiva que atregui talent i empreses i que permeti als negocis locals aprofitar aquest cercle virtuós de la digitalització”, i “Si aprofundim en la digitalització, Barcelona oferirà més serveis públics de qualitat” va remarcar en la seva intervenció.

Entre els casos d’ús més complexos que es desenvoluparan en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, segons Continente, destaquen les “solucions d’emergència i seguretat” que es provaran al districte tecnològic del 22@ per “monitorar l’espai públic” combinant el 5G amb captació i analítica d’imatges.

La implantació de la tecnologia5G tindrà com un dels seus principals avantatges una velocitat molt més elevada, que impactarà en una millora de la connectivitat entre múltiples dispositius,  i la reducció del temps de latència en la resposta fins a situar-la entre cinc i un mil·lisegon, és a dir, unes 400 vegades menys que el parpelleig d’un ull.

Aquest avantatge permetrà que es puguin dur a terme aplicacions en altres sectors com l’educatiu, el turístic, la seguretat, la comunicació o el consum. Per exemple, destaquen les propostes d’holografies per a educació a distància, els vehicles autònoms, les retransmissions televisives mòbils o l’enviament d’imatges i so als centres de control dels mitjans de comunicació, entre altres aplicacions.